Pierogi bez gotowania zrobisz dzięki banalnej sztuczce. Nie da się prościej i smaczniej

Oszukane pierogi bez gotowania z aromatycznym mięsnym farszem - Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania pierogów zna prawie każdy z nas. Po wyrobieniu ciasta lepimy pierogi, zamykając w nich pyszny farsz. Na końcu gotujemy je w wodzie i serwujemy na talerzu. Okazuje się jednak, że z powodzeniem możemy pominąć ostatni etap. Wystarczy wrzucić je na patelnię. Jeśli masz ochotę na te wyjątkowe pierogi bez gotowania – sprawdź jak je wykonać.

Pierogi bez gotowania są tak samo smaczne, jak te tradycyjne. Skrywają w sobie aromatyczny, mięsny farsz. Poza tym wyróżniają się wyjątkowo delikatną oraz miękką konsystencją. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na tę potrawę.

Szybkie i aromatyczne danie

pierogi bez gotowania

Pierogi – Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli nie masz ochoty gotować pierogów – w takim razie wrzuć je na patelnię. Pierogi bez gotowania lekko podsmażamy, a następnie dusimy w pysznym bulionie. Dzięki tej sztuczce danie jest wyjątkowo aromatyczne i najpyszniejsze. Poza tym warto zaznaczyć, że pierogi skrywają w sobie mięsny farsz. Powstaje on na bazie mielonego mięsa, bulionu oraz szczypiorku.

Przepis na pierogi bez gotowania

Pierogi – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 500 ml wody
  • szczypta soli
  • 0,5 kg mielonego mięsa (wieprzowe albo wołowe)
  • 250 ml bulionu
  • pół pęczka posiekanego szczypiorku
  • 0,5 l bulionu

Sposób przygotowania:

W dużej misce połącz mąkę z wodą. Powstałe ciasto odstaw na około 10 minut. Po tym czasie zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Gotowe ciasto powinno odznaczać się gładką konsystencją. Odstaw je na bok.

W międzyczasie przygotuj farsz do pierogów. Mielone mięso dokładnie połącz z posiekanym szczypiorkiem i bulionem ( 250 ml). Całość dopraw solą i pieprzem. Uprzednio przygotowane ciasto rozwałkuj, a następnie wycinaj w nim kółka. Świetnie sprawdzi się tutaj zwykła szklanka.

Nakładaj na ciasto farsz i lep pierogi. Wrzuć je na rozgrzane masło na patelni. Smaż pierogi do momentu, aż się zarumienią. Następnie zalej je bulionem ( 0,5 l) i duś pod przykryciem około 5 – 10 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i smaż je jeszcze kilka minut. Pierogi bez gotowania wspaniale smakują w towarzystwie smażonej cebulki.

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pierogi ukraińskie krok po kroku.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×