PoradyW sklepie omijasz je szerokim łukiem, a biją płatki na głowę. Czyszczą jelita niczym odkurzacz

W sklepie omijasz je szerokim łukiem, a biją płatki na głowę. Czyszczą jelita niczym odkurzacz

Otręby owsiane warto wymieszać z jogurtem - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Otręby owsiane warto wymieszać z jogurtem - Pyszności; Fot. Adobe Stock
04.05.2023 06:59

Otręby owsiane to niesłychanie skuteczna w działaniu ekipa sprzątająca, czyszcząca jelita z nagromadzonych toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Niewielkie ilości produktu wystarczą, by zauważyć różnicę w funkcjonowaniu organizmu. Jednak trzeba też pamiętać umiarze. Koniecznie zapoznajcie się bliżej z otrębami owsianymi. 

Wpierają pracę jelit, ułatwiają proces odchudzania, pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie otrąb owsianych może zdziałać wiele dobrego dla zdrowia. Ale czym tak naprawdę są? To zewnętrzna warstwa ziarna owsa, która zostaje oddzielona podczas procesu przetwarzania. Mają lekko orzechowy smak i chrupiącą konsystencję. Nie każdemu może przypaść do gustu ich smak, dlatego najlepiej przemycać je w małych ilościach w różnych posiłkach.

Zobacz nasze przepisy z wykorzystaniem otrąb owsianych:

Na co pomagają otręby owsiane?

Otręby owsiane są bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy B1, B2, B6 i E, a także żelaza, cynku i magnezu. Witaminy z grupy B są ważne dla zdrowia układu nerwowego i utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a witamina E działa jako silny antyoksydant, pomagając chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Żelazo jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, a cynk i magnez są ważne dla zdrowia kości, mięśni i układu odpornościowego.

Zawierają też lignany (związki fitochemiczne), które pomagają w zapobieganiu chorobom serca i niektórym rodzajom nowotworów. Lignany działają jak przeciwutleniacze i przeciwzapalne związki, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem i zapobiegają rozwojowi chorób. Otręby stosuje się również w celu zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi. Regularne spożywanie otrąb owsianych może pomóc zmniejszyć poziom złego cholesterolu (LDL) i zwiększyć poziom dobrego cholesterolu (HDL).

Otręby owsiane są bogate w błonnik - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Otręby owsiane są bogate w błonnik - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Otręby owsiane a zdrowie jelit

W otrębach owsianych znajduje się wysoka dawka błonnika pokarmowego, który:

  • pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi;
  • zwiększa uczucie sytości i zmniejsza apetyt, co może pomóc w ograniczeniu spożycia kalorii i utracie wagi;
  • przyspiesza pasaż treści pokarmowej, wiec stanowi środek na zaparcia oraz wpływa na regularne wypróżnianie;
  • pomaga pozbyć się nagromadzonych toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, czyszcząc organizm, jak "miotełka" z tego co, jest mu niepotrzebne.

Jak jeść otręby?

Najważniejsze, by pamiętać o tym, że błonnik to substancja zdolna do wiązania znacznych ilości wody. Oznacza to, że pęcznieje w żołądku, wchłaniając wodę, dając na długo poczucie sytości. Dlatego też ważne jest, by jedzeniu otrąb zawsze towarzyszyły płyny. Błonnik obecny w otrębach potrzebuje do działania środowiska wodnego, inaczej może dawać efekty odwrotne, w postaci zaparć i wzdęć. Te mogą pojawić się także przy nadmiernym spożyciu otrąb (błonnika). W 100 gramach produktu znajduje się ok. 10 gramów błonnika, zalecana dawka dzienna to ok. 25 gramów.

Jeśli w twojej diecie do tej pory nie było otrębów, zacznij od małych porcji -  od 2 do 3 łyżeczek dziennie, by zapobiec bólom brzucha. Można je dodawać do jogurtu, koktajlu, zupy czy soku. Co ważne, wdrażając do diety otręby, należy zwiększyć jednocześnie podaż płynów (co najmniej 1,5–2 l dziennie).

Sprawdź przepis na pulpety po cygańsku w aromatycznym sosie pomidorowym z warzywami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także