PrzepisPrzepis na pączki Magdy Gessler. Jak zrobić pączki na bogato?

Przepis na pączki Magdy Gessler. Jak zrobić pączki na bogato?

Przepis na pączki Magdy Gessler. Jak zrobić pączki na bogato?
Ewa
23.02.2022 15:17, aktualizacja: 01.03.2022 14:13

Przepis Magdy Gessler na pączki. Składniki, wykonanie, sekretna receptura. Tłusty Czwartek już jutro! Moja babcia zawsze powtarzała, że w tym wyjątkowym dniu należy zjeść chociaż jednego pączka, aby cały rok był udany. Magda Gessler zdradziła przepis na pyszne pączki.

Dlaczego w Tłusty Czwartek jemy pączki?

Kiedy słyszymy hasło Tłusty Czwartek, przed oczami widzimy od razu pyszne pączki z lukrem i konfiturą. I jesteśmy w 100% pewni, że z Tobą jest tak samo. Dlaczego jemy pączki w Tłusty Czwartek? I jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, skąd ta tradycja wzięła się w naszym kraju, już śpieszymy z odpowiedzią.

Skąd się wzięły pączki w Tłusty Czwartek? Jak się okazuje, idea Tłustego Czwartku sięga jeszcze czasów starożytnych. W tym dniu jednocześnie żegnano zimę i witano wiosnę, zaś na stołach można było spotkać tłuste potrawy, które jedzono głównie podczas ważnych uroczystości. Podobne tradycje można znaleźć również w kulturze słowiańskiej.

Przepisy Magdy Gessler na pączki

Magda Gessler to kreatorka smaku i restauratorka, której nazwisko od wielu lat budzi wiele emocji. Restauracje spod jej szyldu cieszą się niesamowitą popularnością, a ze zdradzonych przez nią przepisów korzystają tysiące. Kilkanaście lat jeżdżenia po Polsce wraz z „Kuchennym Rewolucjami” sprawiło, że Magda Gessler bardzo dobrze poznała potrzeby i smaki, jakie kochają i za jakimi tęsknią ludzie. Jaki jest przepis Magdy Gessler na pączki? Jaka receptura?

Składniki na pączki z przepisu Magdy Gessler

  • 600 g mąki,
  • 12 żółtek
  • 3 szklanki mleka klarowanego
  • 100 g drożdży,
  • 200 g cukru,
  • 4 kostki smalcu do smażenia,
  • konfiturę z róży,
  • cukier puder do posypania gotowych wyrobów
Obraz

Pączki Magdy Gessler – jak zrobić krok po kroku?

  1. Do miski z mąką dodaj rozpuszczone w ciepłym mleku (1/2 szkl.) i lekko wyrośnięte drożdże.
  2. Jako kolejne składniki dodaj ubite żółtka z cukrem.
  3. Następnie dodaj resztę mleka i masło w płynnej postaci.
  4. Wyrabiaj ciasto do chwili, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. W przypadku gdy ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki.
  5. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Po czym rozciągnij je na stolnicy i wytnij krążki przy pomocy szklanki.
  6. Na środku każdego pączka umieść konfiturę z róży, po czym zwiń brzegi ciasta.
  7. Gotowe pączki trzymaj w ciepłym miejscu, dzięki czemu lepiej wyrosną.
  8. Smaż je w gorącym tłuszczu, który przygotujesz z kostek smalcu.
  9. Usmażone pączki umieść na ręczniku papierowym.
  10. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Koniecznie daj znać ile pączków planujesz jutro zjeść ❤️
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także