Przepis8 niezawodnych przepisów na domowe pączki! Jak spróbujesz już nigdy nie kupisz ich w sklepie!

8 niezawodnych przepisów na domowe pączki! Jak spróbujesz już nigdy nie kupisz ich w sklepie!

8 niezawodnych przepisów na domowe pączki! Jak spróbujesz już nigdy nie kupisz ich w sklepie!
Pyszności
22.02.2022 12:55, aktualizacja: 22.02.2022 15:37

W Tłusty Czwartek na naszych stołach królują pączki. Jak je przygotować w domu, jak długo smażyć i czym wypełnić? Proste przepisy, które zawsze się udają i praktyczne wskazówki, jak zrobić pączki na Tłusty Czwartek.

Dlaczego w Tłusty Czwartek jemy pączki?

Kiedy słyszymy hasło Tłusty Czwartek przed oczami widzimy od razu pyszne pączki z lukrem i konfiturą. I jesteśmy w 100% pewni, że z Tobą jest tak samo. Dlaczego jemy pączki w Tłusty Czwartek? I jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się skąd ta tradycja wzięła się w naszym kraju, już śpieszymy z odpowiedzią.

Skąd się wzięły pączki w Tłusty Czwartek? Jak się okazuje, idea Tłustego Czwartku sięga jeszcze czasów starożytnych. W tym dniu jednocześnie żegnano zimę i witano wiosnę, zaś na stołach można było spotkać tłuste potrawy, które jedzono głównie podczas ważnych uroczystości. Podobne tradycje można znaleźć również w kulturze słowiańskiej.

Obraz

Tradycja zjadania pączków w polskich domach narodziła się w XVII wieku. Początkowo jednak nie były one przygotowywane na słodko, a na słono. Było to tak naprawdę ciasto chlebowe smażone na smalcu. Podawano je z tłustym mięsem. Z czasem jednak tradycyjne pączki na słono zostały wyparte przez pączki w słodkiej odsłonie. I tradycja ta jest znana i obchodzona do dziś. 

Sprawdzony przepis na pączki w domowym wydaniu

Z biegiem czasu powstało wiele pomysłów na przygotowanie i podanie domowych pączków. Pączki z konfiturą, czekoladą, budyniem, słonym karmelem, adwokatem, kokosem, a może z tofii? Do tego kolorowe posypki i polewy - od cukru pudru, po lukier w przeróżnych kolorach i smakach. Kombinacji jest naprawdę wiele, a to dalej nie koniec. Przecież możesz je przygotować również na kilka sposobów. Usmażyć tradycyjnie w rozgrzanym oleju lub maśle albo upiec pączki w wersji fit w piekarniku.

Obraz

Jak zrobić pączki w domu? Sprawdzone przepisy

Jeśli więc szukasz pomysłu na sprawdzone domowe pączki, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Jak zrobić pączki w domu? Sprawdzony przepis na pączki. Specjalnie z myślą o Tobie, zebraliśmy wszystkie przepisy na pączki w jednym miejscu. Z pewnością znajdziesz tu całą masę inspiracji, które pozwolą przygotować w tym roku idealne pączki. Zabieramy się do pracy!

#1 Domowe pączki babci Klementyny - przepis na tradycyjne pączki z zeszytu babci

Zaczynamy od tradycyjnego przepisu na domowe pączki prosto z zeszytu naszej babci Klementyny, która co roku smażyła pączki z konfiturą z róży lub maliny.

Obraz

SKŁADNIKI:

  • 100 g ciepłych drożdży
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 500 ml letniego mleka
  • 2 całe jajka
  • 7 żółtek
  • 1 kg przesianej mąki
  • 7 łyżek oleju
  • 20 ml wódki
  • 1 opakowanie konfitury z róży
  • 1/3 szklanki cukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Ciepłe i rozkruszone drożdże połącz z cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy mieszanka się rozpuści, dodaj letnie mleko. Dokładnie wymieszaj.
  2. Powstały roztwór przelej do miksera i zacznij dodawać powoli całe jajka i żółtka.
  3. Następnie zacznij dodawać do urządzenia stopniowo mąkę. Pamiętaj, aby wcześniej ją przesiać, dzięki czemu pączki będą mega puszyste.
  4. Nie zapomnij również o oleju. Do ciasta na pączki warto dodać też trochę wódki, dzięki której pączki nie będą wpijać oleju.
  5. Powstałe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  6. Następnie rozwałkuj je i wytnij kółka. Na środku każdego elementu rozprowadź konfiturę i zawiń wystające boki do środka. Powinnaś otrzymać efekt małej kuleczki.
  7. Pączki smaż w rozgrzanym oleju. Aby się nie przypaliły, dodawaj co jakiś czas do garnka surowe kawałki ziemniaka, które będą obniżać temperaturę oleju. Dzięki temu zabiegowi będziesz mieć pewność, że pączki nie będą surowe w środku i jednocześnie nabiorą pięknych kolorów z zewnątrz.
  8. Gotowe pączki odłóż na ręcznik kuchenny, który wsiąknie nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posyp domowe pączki cukrem pudrem i to wszystko!

#2 Smażone pączki z czekoladowym nadzieniem - przepis na pączki z czekoladą

Ten przepis na domowe pączki z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekolady. Kiedy je serwujemy, znikają z talerzy w mgnieniu oka! Jak zrobić domowe pączki z czekoladą?

Obraz

SKŁADNIKI:

  • 270 ml ciepłej wody
  • 150 g cukru
  • 10 g suchych drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 500 g mąki
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • cukier puder do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Na początek połącz ze sobą: wodę, cukier i drożdże. Jako kolejne składniki dodaj małymi partiami mąkę i sól. Przydatna w tym przypadku będzie zwykła rózga kuchenna, dzięki której w mgnieniu oka połączysz wszystkie składniki.
  2. Powstałą mieszankę zacznij wyrabiać ręką, aby uformować ciasto. Kiedy już uzyskasz zadawalające efekty, odstaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Z ciasta uformuj pączki. Nie zapomnij umieścić w nich dwóch kostek czekolady: gorzkiej i białej. Oczywiście możesz wykorzystać tu również mleczną czekoladę. Wybierz takie rozwiązanie, które najbardziej Ci odpowiada.
  4. Następnie smaż pączki w rozgrzanym oleju. Pamiętaj, że kluczowe na tym etapie jest przypilnowanie pączków. Wystarczy chwila nieuwagi i pączki mogą się szybko przypalić, a przecież tego chcemy uniknąć.
  5. Gotowe pączki odsącz na ręczniku kuchennym i udekoruj cukrem pudrem. Oczywiście do dekoracji możesz wykorzystać również domowy lukier, kolorowe słodkie posypki lub polewę czekoladową.

#3 Domowe pączki w wersji pieczonej - przepis na fit pączki

Na naszej liście nie mogło zabraknąć lżejszej alternatywy dla pączków smażonych. I w tej roli świetnie sprawdzą się pączki upieczone w Ovi Smart bez grama tłuszczu. To idealna alternatywa dla osób, które jednocześnie kochają pączki, ale też starają się na co dzień unikać ciężkostrawnych posiłków. Pączki w wersji fit są równie smaczne jak ich nieco bardziej kaloryczna wersja!

Obraz

SKŁADNIKI:

Rozczyn:

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 60 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny

Nadzienie:

  • 300 g marmolady wieloowocowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. W tym celu połącz ze sobą: ciepłe mleko, świeże drożdże, cukier i trzy łyżki mąki. Następnie odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. W międzyczasie połącz żółtka i cukier. Jako kolejne składniki dodaj: roztopione masło, wcześniej przygotowany rozczyn i przesianą przez sitko mąkę. Połącz składniki i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut. Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i umieść w ciepłym miejscu.
  3. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych części. Jeśli chcesz, aby wszystkie pączki były identyczne pod względem wielkości, użyj wagę do odmierzania identycznych kawałków.
  4. Uformuj pączki i odstaw je do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Następnie piecz je w Ovi przez 20 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
  5. W międzyczasie przełóż marmoladę do rękawa cukierniczego lub specjalnej szprycy. Nadzienie umieść w ostudzonych pączkach.
  6. Następnie przygotuj domowy lukier, łącząc ze sobą przesiany przez sitko cukier puder i wyciśnięty sok z cytryny. Przed podaniem udekoruj pieczone pączki domowym lukrem. Smacznego!

#4 Ekspresowe pączki z ciasta francuskiego - przepis na pączki z ciasta francuskiego

Przygotowaliśmy również wersję domowych pączków dla zapracowanych. Z tym prostym i szybkim przepisem przygotujesz genialne pączki zaledwie w 20 minut. Jak zrobić szybkie pączki?

Obraz

SKŁADNIKI:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 tabliczki czekolady
  • orzeszki do dekoracji
  • posypki cukrowe do dekoracji
  • kokos do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rozłóż arkusz ciasta francuskiego na blacie, po czym wydziel z niego mniejsze kółka. Przydatna okaże się tutaj mała foremka do wycinania ciastek. W dwóch pierwszych rzędach rozprowadź wodę przy pomocy małego pędzelka kuchennego.
  2. Następnie złóż 3 elementy - układając kółka na sobie. Po czym zrób małą dziurkę na środku, przecinając 3 elementy. Do tego zadania wykorzystaliśmy metalową końcówkę do rękawa cukierniczego.
  3. Tak przygotowane pączki z ciasta francuskiego wstaw do zamrażarki na 12 minut. W międzyczasie możesz przygotować dodatki, którymi będziesz dekorować swoje pączki.
  4. Pączki z ciasta francuskiego smaż w rozgrzanym oleju, do chwili aż nabiorą pięknego, złocistego koloru.
  5. Usmażone pączki udekoruj według uznania. W tym zadaniu mogą pomóc Ci dzieci. Będzie to dla nich świetna forma zabawy, a dla Ciebie okazja na wspólne spędzenie czasu z najbliższymi. Smacznego!

#5 Mini pączki na patyczkach bez smażenia - przepis na mini pączki

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne pączki i pragniesz zaskoczyć swoich bliskich czymś zupełnie innym, ten przepis jest dla Ciebie idealny. Cała rodzina z pewnością będzie zachwycona.

Obraz

SKŁADNIKI:

Rozczyn:

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Pozostałe składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 40 g cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Pracę nad domowymi pączkami rozpocznij od przygotowania rozczynu. W tym celu połącz ze sobą: ciepłe mleko, świeże drożdże, cukier oraz mąkę pszenną. Powstały miks odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Teraz zmiksuj żółtka i cukier. Po chwili dodaj rozpuszczone masło, mąkę pszenną i wcześniej przygotowany rozczyn. Powstałe ciasto odstaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze części i stwórz z nich małe kuleczki. Następnie nabij je na patyczki i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
  4. Tak wyrośnięte pączki piecz w Ovi przez 8-10 minut (temp. 160 stopni Celsjusza). Dzięki temu, że nie będziesz smażyć ich w rozgrzanym oleju, nie musisz odsączać ich na kuchennym ręczniku.
  5. Mini pączki udekoruj lukrem. Smacznego!

#6 Pączki na bazie jabłek - przepis na zdrowe pączki na Tłusty Czwartek dla malucha

W Tłusty Czwartek możesz zrobić również pyszne pączki dla swoich pociech - bez smażenia w oleju, na bazie zdrowych jabłek.

Obraz

SKŁADNIKI:

  • 2 zielone jabłka
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • kolorowe posypki do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Obierz jabłka, po czym podziel je na plastry o grubości ok. 2 cm.
  2. Następnie usuń gniazda z nasionami - możesz użyć to tego specjalnej drylownicy do jabłek lub zwykłego nożyka. Na koniec dociśnij każdy plaster jabłka ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru soku. Dzięki temu zabiegowi w szybki i prosty sposób połączysz owoce z dodatkami.
  3. Na każdym kawałku jabłka rozprowadź masło orzechowe, po czym zanurz dokładnie z dwóch stron w roztopionych czekoladach.
  4. Na koniec udekoruj jabłka w czekoladzie kolorowymi posypkami, po czym chłodź w lodówce minimum 2 godziny. I domowe pączki dla malucha w zdrowej wersji są już gotowe. Smacznego!

#7 Pączki bez smażenia w wersji mini z dziurką - przepis na pączki bez smażenia z dziurką

Były już pączki w wersji fit, w oryginalnym wydaniu i bez smażenia. Czas na pączki w wydaniu mini, które skradną serce nawet największego niejadka.

Obraz

SKŁADNIKI:

Ciasto

  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka kakao
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki kawy
  • 1/2 łyżeczki białego octu

Polewa

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kolorowa posypka do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. W dużej misce wymieszaj ze sobą suche produkty, a mianowicie: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, sól oraz kakao.
  2. W drugiej misce połącz z kolei mokre składniki: olej kokosowy, mleko, kawę, jajko, biały ocet oraz ekstrakt waniliowy.
  3. Połącz zawartość obydwóch misek i wymieszaj na gładką i jednolitą masę. Przydatna do tego zadania z pewnością okaże się rózga kuchenna, dzięki której praca przebiegnie bez problemów w mgnieniu oka.
  4. Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego. Jeśli go nie masz, wykorzystaj woreczek z suwakiem. Odetnij jedną końcówkę i wyciśnij mieszankę do formy na donaty.
  5. Przygotowaną w ten sposób formę wstaw do nagrzanego piekarnika na 8 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania pączków wykorzystaj program "góra-dół".
  6. W międzyczasie przygotuj domową polewę. W misce połącz ze sobą: 1 szklankę cukru, 2 łyżki mleka, 1 szczyptę soli, 3 łyżki kakao i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Jeżeli mieszanka będzie zbyt gęsta, dolej większą ilość mleka.
  7. Górę każdego upieczonego pączka namocz w przygotowanej mieszance, a następnie posyp z wierzchu kolorową posypką. Ułóż pączki na talerzu i włóż je do lodówki na minimum 30 minut.
  8. Po 30 minutach wyjmij pączki z lodówki i serwuj od razu. Smacznego!

#8 Błyskawiczne i obłędne pączki serowe - łatwy przepis na pączki serowe

I na koniec mamy pomysł na szybkie pączki na bazie sera. Kiedy raz je skosztujesz, już na stałe zadomowią się w Twoim menu. Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia!

Obraz

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 g mielonego twarogu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 40 ml wódki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Zanim rozpoczniesz pracę nad przepisem pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Na początku połącz suche składniki.
  2. W drugiej misce zmiksuj twaróg, jajka i jogurt naturalny. Po chwili dodaj wódkę, dzięki czemu pączki będą wchłaniać mniej tłuszczu. Na koniec dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.
  3. Przy smażeniu przydatny okaże się ręcznik papierowy. Wchłonie on nadmiar tłuszczu z usmażonych pączków.
  4. Gotowe ciasto na pączki powinno być kleiste. Dlatego, kiedy rozgrzejesz już olej, rozprowadź trochę oleju również na dłoniach i zacznij formułować małe kuleczki. Dzięki temu zabiegowi ciasto nie będzie kleić się do ciała.
  5. Aby pączki się nie przypaliły, możesz wrzucić do garnka kawałek surowego ziemniaka, by obniżyć temperaturę oleju. Kiedy pączki nabiorą rumieńców i będą unosić się nad olejem, możesz je wyjąć.
  6. Gotowe pączki możesz posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem. Smacznego!

ZOBACZ 8 SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW NA PĄCZKI W JEDNYM MIEJSCU - W FORMIE WIDEO

Jak sama widzisz, nasza baza z domowymi pączkami jest imponująca, dlatego z pewnością znajdziesz tu coś dla siebie. Na koniec bardzo ważna informacja. Nasze babcie zawsze powtarzały, że w Tłusty Czwartek należy zjeść choć jednego pączka, aby cały rok był udany! Pamiętaj o tym :)

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także