PrzepisPałki z kurczaka w intensywnej marynacie pieczone pionowo w piekarniku

Pałki z kurczaka w intensywnej marynacie pieczone pionowo w piekarniku

Pałki z kurczaka w intensywnej marynacie pieczone pionowo w piekarniku
Ewa
16.06.2022 12:20, aktualizacja: 19.03.2024 11:23

Pałki z kurczaka z piekarnika to prosty i sprawdzony przepis na obiad. Dziś serwujemy je jednak nieco inaczej- pionowo i z dodatkiem ziemniaczanych krążków. Mała zmiana- duży efekt!

Pałki z kurczaka znają chyba wszyscy. Sposobów na ich przygotowanie jest cała masa: można je dusić na patelni, piec w piekarniku na ryżu lub samodzielnie. Są bardzo proste w przygotowaniu, a dzięki temu, że mięso z tej części kurczaka jest dość tłuste, to ciężko je wysuszyć. Dzięki temu pałki z kurczaka to przepis nawet dla początkujących kucharzy.

Przepis na kurczaka z artykułu znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Dziś postanowiliśmy nieco odświeżyć znane danie i upiekliśmy pałki pionowo. Tłuszcz razem z przyprawami spływa na plastry ziemniaka, które są podstawą naszej wieżyczki. Tak podane pałki z kurczaka świetnie sprawdzą się w roli ciepłej przekąski na imprezę. Zrobisz je szybko i łatwo, a dzięki nietypowej formie zaskoczysz swoich bliskich.

Pałki z kurczaka pieczone pionowo - składniki

5 podudzi (pałek) z kurczaka

4 łyżki oleju roślinnego

1,5 łyżki słodkiej papryki

1,5 łyżki suszonego majeranku

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 cytryny - sok

1 duży ziemniak

2 łyżki oleju

3/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka przełóż do miski. Dodaj do nich olej roślinny oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę, suszony majeranek, łyżeczkę soli oraz pieprz. Wyciśnij do tego sok z cytryny i dokładnie wymieszaj całość. Podudzia możesz również przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki- jeszcze lepiej przejdą smakiem i aromatem przypraw.

Obraz

Ziemniaka dokładnie umyj i pokrój na dość grube plastry. Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, polej olejem i posyp solą.

Obraz

Następnie wbij po dwie wykałaczki i nadziej na nie przygotowane wcześniej pałki z kurczaka. Pamiętaj, żeby wykałaczki rozmieścić w kurczaku dość szeroko, żeby nie wbijać ich w kość.

Obraz

Pałki z piekarnika

Tak przygotowane pałki wstaw do piekarnika. Piecz przez 40-45 minut w 170 stopniach Celsjusza. Serwuj na ciepło. Możesz podać je z ulubioną sałatką lub pieczywem czosnkowym. Gwarantujemy- taka ciepła przystawka znika ze stołu w kilka chwil.

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także