NewsyDajesz paluszki rybne swoim dzieciom? Koniecznie to przeczytaj

Dajesz paluszki rybne swoim dzieciom? Koniecznie to przeczytaj

Paluszki rybne - Pyszności; Foto Canva.com
Paluszki rybne - Pyszności; Foto Canva.com
27.05.2023 08:03, aktualizacja: 27.05.2023 12:53

Jakie jest najpopularniejsze danie rybne wśród dzieci? Bez wątpienia, będą to paluszki rybne. Najważniejsze jest to, że nie mają ości, są chrupiące i w wyobrażeniu rodziców - zdrowe. Ale czy aby na pewno tak jest? Okazuje się, że dobrze jest zastanowić się dwa razy, zanim zdecydujesz się je podać swojemu dziecku na obiad. Dlaczego?

Niemal z każdej strony można usłyszeć takie opinie, że ryby są zdrowe i powinny dość często pojawiać się na talerzach. Zaleca to m.in. Światowa Organizacja Zdrowia i Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Dlatego też, większość rodziców decyduje się zakupić paluszki rybne dla swoich dzieci. Docenia się je przede wszystkim ze względu na łatwość przygotowania i fakt, że nie trzeba przekonywać dzieci do zjedzenia ryby, bo taki produkt jest chrupiący i pozbawiony ości. Ale czy takie paluszki są na pewno dobrą opcją dla dzieci? Tu pojawiają się pewne wątpliwości.

Czym są paluszki rybne?

Zna je chyba każdy. Z pewnością i ty spożywałeś je jako dziecko i teraz w twoje ślady idą również kolejne pokolenia. Jeśli nie wiesz, czym są paluszki rybne, to warto zaznaczyć, że gotowy produkt mrożony, który przygotowuje się ze skrawków rybnych filetów lub z mielonego mięsa ryb. Jest to produkt w pełni przetworzony. Pomimo tego, że powinny zawierać min. 60 proc. ryby, to w rzeczywistości jest jej tu tylko 36 proc. Reszta to wypełniacze, glukoza, utwardzone tłuszcze, skrobia kukurydziana i panierka chłonąca tłuszcz. Taki produkt, na pewno nie jest odpowiedni dla dzieci.

Paluszki rybne na talerzu - Pyszności; Foto Canva.com
Paluszki rybne na talerzu - Pyszności; Foto Canva.com

Paluszki rybne a zdrowie - co warto wiedzieć?

Ryby bardzo często uważa się za zdrową część diety, jednak paluszki rybne nie zawsze są takie zdrowe i pełnowartościowe pod względem odżywczym. Głównym powodem kontrowersji jest sposób ich przygotowania, czyli panierowanie i smażenie w głębokim tłuszczu. To sprawia, że porcja ryby staje się kalorycznym i mniej zdrowym posiłkiem. Mimo to często pod wpływem reklam uważasz, że podajesz swoim dzieciom smaczny i zdrowy posiłek. Problemem paluszków rybnych jest nie tylko używana panierka, która często zawiera sztuczne dodatki, ale również jakość samej ryby.

Dziecko spożywające rybne paluszki - Pyszności; Foto Canva.com
Dziecko spożywające rybne paluszki - Pyszności; Foto Canva.com

Paluszki "z fileta" różnią się znacząco od pełnowartościowego fileta rybnego. Są to produkty, które powstają z wykorzystaniem kawałków filetów, które często są uznawane za odpady rybne. Te kawałki są łączone razem, tworząc złote i chrupiące paluszki. Jeśli podasz takie paluszki dziecku raz w miesiącu, nie powinno to stanowić większego problemu. Jednak paluszki rybne nie powinny być podstawą diety dziecka ani zastępować świeżej ryby przygotowanej w domu. Warto pamiętać, że świeża ryba jest bardziej wartościowa pod względem odżywczym i ma lepsze właściwości smakowe, niż paluszki rybne.

Skład paluszków rybnych

Czy na pewno wiesz, co jesz i podajesz swojemu dziecku? Paluszki rybne mielone to produkt, który może bardziej zaszkodzić niż zagwarantować jakikolwiek pożytek. To typowy produkt garmażeryjny. Jego skład nie do końca jest znany. Bo mieli się wszystko, co pozostaje po filetowaniu ryby, w tym skórę i ości. Lepiej jest ich w ogóle nie kupować, bo mają niewiele wspólnego z rybą. Nie jest to produkt naturalny. Tylko 30-40 proc. ryby, a reszta to substancje słodzące, skrobia kukurydziana, aromaty, spulchniacze, barwniki, utwardzone tłuszcze. Brzmi smacznie?

Czy dzieci powinny jeść paluszki rybne?

Decyzja, czy podać dziecku paluszki rybne, należy do rodziców. Niemniej jednak dietetycy nie zalecają tego typu produktów w diecie dzieci. Jest to spowodowane nie tylko niską jakością użytych składników do produkcji paluszków rybnych, ale także procesem ich przygotowania. Paluszki te są smażone dwa razy - najpierw w procesie wstępnej obróbki, a następnie ponownie w domu, co powoduje dużą absorpcję tłuszczu i zwiększa ich kaloryczność.

Domowe rybne paluszki - Pyszności
Domowe rybne paluszki - Pyszności

Jeśli dziecko chce zjeść paluszki rybne, najlepiej jest przygotować je samodzielnie z wysokiej jakości, świeżej ryby, unikając smażenia. Zamiast tuczącej panierki, można użyć na przykład płatków owsianych. Aby ograniczyć ilość wchłoniętego przez rybę tłuszczu, można przygotować domowe paluszki rybne w piekarniku. Dzięki temu kontrolujesz skład i jakość użytych składników, sprawiając, że danie będzie bardziej wartościowe i mniej kaloryczne.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także