PrzepisPrzekąskiPaluszki ziemniaczano-serowe w chrupiącej panierce

Paluszki ziemniaczano-serowe w chrupiącej panierce

Paluszki ziemniaczano-serowe w chrupiącej panierce
Ewa
24.05.2022 14:40, aktualizacja: 10.10.2023 20:24

Przepis na paluszki ziemniaczano-serowe w chrupiącej panierce. Jak zrobić? Jakie składniki są potrzebne? Podpowiadamy, jak je zrobić krok po kroku.

Najlepsze połączenie na świecie? Ser i ziemniaki! Paluszki ziemniaczano-serowe w chrupiącej panierce to przekąska, która przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. To prawdziwy hit, którym oczarujesz całą swoją rodzinę.

Paluszki serowe w panierce – jak zrobić?

Często podkreślamy, że w naszej kuchni staramy się wykorzystać w pełni wszystkie składniki i produkty. Kiedy zostały nam ziemniaki z obiadu, postanowiliśmy zamienić je w pyszne paluszki z serem. W ten sposób powstał tani i łatwy przepis na przekąskę. Gwarantujemy – to jest po prostu obłędnie pyszne.

Możesz jednakowo ugotować ziemniaki specjalnie do tego przepisu lub wykorzystać te z poprzedniego dnia.

W przygotowaniu paluszków pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki na paluszki ziemniaczano-serowe

        
  • 400 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 4 paluszki serowe

Panierka

     
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. panierki PANKO

Przepis na pyszną przekąskę

Zacznij od ziemniaków. Obierz je ze skórki, umyj i pokrój na mniejsze części. Włóż je do pojemnika i wstaw do mikrofalówki na 10-12 minut. Możesz użyć również ugotowanych wcześniej ziemniaków, które zostały z obiadu. Ziemniaki włóż do robota kuchennego, dodaj skrobię kukurydzianą i przyprawy. Całość połącz na jednolitą masę.

Obraz

Z powstałej masy ziemniaczanej uformuj kotleta, włóż w środek serowy paluszek i otul go ziemniaczaną masą.

Obraz

Kilkukrotnie zroluj kształt na desce, aby powstał estetyczny walec. Następnie obtocz go w mące, jajku i panierce panko. Zamiast panko, użyć możesz również klasycznej bułki tartej. Smaż paluszki w głębokim oleju przez 5 minut. Nie dodawaj zbyt dużo porcji na raz, żeby nie obniżyć temperatury tłuszczu. Po smażeniu paluszki odłóż na ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar oleju.

Obraz

Paluszki ziemniaczano-serowe na przekąskę

Paluszki ziemniaczano-serowe są już gotowe. Świetnie sprawdzą się w roli pysznej przekąski. Możesz podać je z ulubionym sosem/dipem  (np. BBQ, czosnkowym, ketchupem) lub serwować samodzielnie. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także