PrzepisAni bułka tarta, ani płatki kukurydziane. Najlepszą panierkę do kotletów zrobisz z warzywa

Ani bułka tarta, ani płatki kukurydziane. Najlepszą panierkę do kotletów zrobisz z warzywa

Panierka (ADOBE)
Panierka (ADOBE)
09.06.2023 16:02, aktualizacja: 09.10.2023 15:45

Panierka to nieodłączna część każdego schabowego. Najczęściej przygotowujemy ją z bułki tartej i jajka, czasem zdarza się, że użyjemy płatków kukurydzianych. Jednak najlepszą panierkę zrobisz z innych składników. Idealne będą warzywa.

Warzywna panierka to idealna alternatywa dla zwyczajnej bułki tartej czy płatków kukurydzianych. Nada ona kotletom schabowym oryginalnego smaku i sprawi, że będziecie chcieli częściej przygotowywać danie w taki sposób.

Idealna panierka do kotletów. Jak zrobić?

Masz ochotę na oryginalne danie obiadowe? Na samym początku przygotuj:

          
  • cztery kotlety schabowe,
  • cztery ziemniaki,
  • jajko,
  • łyżeczkę suszonej szałwii,
  • dwie łyżki mąki,
  • cztery łyżki tartego sera (świetnym wyborem będzie parmezan),
  • łyżeczkę czosnku granulowanego,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

       
  1. Ubij schabowe tłuczkiem (przyrząd możesz owinąć woreczkiem foliowym, dzięki czemu mięso nie będzie się rozrywać), dopraw solą i pieprzem, oprósz szałwią. Niech schab 20 minut sobie poleży i przejdzie przyprawami.
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Do warzyw dodaj mąkę, rozbełtane jajko oraz starty ser. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i w ten sposób powstanie obłędna panierka.
  3. Kotlety schabowe dokładnie pokryj zrobioną wcześniej masą. Możesz mocniej docisnąć ją dłonią, by nie opadała.
  4. Na patelnię wlej tłuszcz i dobrze go rozgrzej. Schabowe smaż kilka minut - powinny mieć złocisty kolor. Kiedy jedna strona mięsa podlega obróbce, na drugą możesz także dołożyć trochę panierki.
  5. Mięso podawaj z surówką, świeżymi warzywami oraz ziemniakami.
Bułka tarta nie jest najlepszą panierką (PIXINIO)
Bułka tarta nie jest najlepszą panierką (PIXINIO)

Co zamiast bułki tartej lub płatków kukurydzianych?

Mamy naprawdę bardzo szeroki wybór produktów, z których można zrobić panierkę do kotletów schabowych.

Świetnym wyborem będą zmielone otręby. Dzięki nim panierka zyska na wartościach odżywczych. Podobnie będzie w przypadku zmielonego siemienia lnianego. Zanim jednak to zrobisz, musisz obtoczyć mięso w pianie z ubitych białek. Jest jeszcze pochodzące z Japonii panko. Dzięki niemu potrawy podczas smażenia nie nasiąkają aż tak bardzo tłuszczem. To również sprawi, że schabowe będzie mniej kaloryczne.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także