Wirtualna Polska

Panierkę do schabowych robisz z jajka i bułki tartej? To błąd, konieczny jest jeszcze jeden składnik

Panierkę do schabowych robisz z jajka i bułki tartej? To błąd, konieczny jest jeszcze jeden składnik

Idealnie chrupiąca panierka, które nie będzie odpadać z naszych kotletów – czy jest to możliwe? Jasne, że tak! Wystarczy, że zastosuje kilka kulinarnych wskazówek i sukces mamy gwarantowany. Kotlet będzie smakował jak z restauracji i to bez wychodzenia z domu! Wyjaśniamy i podpowiadamy jak uniknąć odpadającej panierki.

Wirtualna Polska

Kotlet schabowy to chyba najbardziej popularne danie w naszych polskich domach. Zdajemy sobie z tego sprawę, jak bardzo denerwuje wszystkich odklejająca się panierka od kotletów. Dlatego mamy na to sposób i podpowiemy, jak tego uniknąć. Dodatkowo panierka na pewno wyjdzie chrupiąca.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Schabowy – Pyszności; Foto: Canva.com

Co zrobić, żeby panierka się nie odklejała?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Idealne kotlety schabowe powinny odznaczać się soczystym mięsem i delikatną panierką. Pierwszą i bardzo ważną zasadą jest panierowanie mięsa dosłownie od razu przed umieszczeniem go na patelni. Jeśli postanowimy opanierować go, ale od razu nie usmażymy, to na pewno panierka będzie odpadać. Warto pamiętać i tej zasadzie.

schabowy z jajkiem sadzonym

Schabowy – Pyszności

Rozgrzej tłuszcz

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Kolejna kwestia to dobre rozgrzanie tłuszczu. Nie ma nic gorszego niż włożenia kotleta na zimny olej. Dobrze rozgrzana patelnia wraz z odpowiednią ilością oleju lub smalcu to podstawa dobrze usmażonego mięsa i przylegania panierki do mięsa.

Bardzo istotny jest również czas smażenia każdego kotleta. Na jedną stronę należy poświęcić od 3 do 5 minut. Warto o tym pamiętać, by cieszyć się pysznym smakiem podczas każdego obiadu.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
schabowy z jajkiem sadzonym

Panierowanie kotleta schabowego – Pysznosci

Mąka i jajko

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Kolejne dwa składniki, które mają wpływ na to, czy panierka odpadnie, czy nie to jajko i mąka. Pierwsza ważna kwestia to roztrzepanie jaja z odrobiną soli, możemy też pokusić się o dodatek oleju. Oprócz tego dobrze wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną w stosunku 1:1 i obtoczyć w niej mięso. Wystarczy taka zmiana i zapobiegniemy odpadaniu panierki z naszych kotletów.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepszego kotleta schabowego krok po kroku. Jeden składnik odmienia całe danie i zmienia smak tego tradycyjnego kotleta na lepsze.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×