Panzanella – włoska sałatka z suchego chleba, pomidorów i oliwy. Przepyszna i lekka przekąska

Prosta i smaczna włoska sałatka z prostymi składnikami i pysznym dressingiem. Panzanella to idealna przystawka, którą przygotujesz w mgnieniu oka.

Prosta sałatka

Kuchnia włoska w dużej mierze cechuje się prostotą. Panzanella, zwana również panmolle, idealnie wpisuje się w ten klimat. Wywodząca się ze słonecznej Toskanii sałatka to proste połączenie chleba, pomidorków, bazylii i kaparów. Całość zwieńcza pyszny dressing na bazie dobrej oliwy i octu winnego. Do przygotowania panzanelli wykorzystuje się najczęściej czerstwe pieczywo, nadając mu tym samym drugie, pyszne życie. W Toskanii najczęściej używa się chleba pane sciocco, jednak Ty możesz z powodzeniem wybrać zwykłe pieczywo lub bagietkę. Smak tej włoskiej sałatki to kwintesencja lata zamknięta w misce.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

 

Panzanella

Składniki:

  • 250 g chleba włoskiego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki kaparów w oleju
  • 2 garście świeżej bazylii

Dressing:

  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Drink

  • 100 ml Martini Fiero
  • 100 ml tonicu
  • lód
  • plaster pomarańczy

Sposób przygotowania:

Chleb włoski pokrój w kostkę. Możesz użyć zarówno czerstwego, jak i świeżego pieczywa. Grzanki wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia i polej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i podpiekaj, aż się zarumienią i będą chrupiące.

Panzanella- Pyszności

Panzanella- Pyszności

Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie pióra. Jeśli nie przepadasz za surową cebulą, to możesz jej kawałki zanurzyć na godzinę w wodzie i occie. Stanie się wtedy słodsza. Oliwę z oliwek wymieszaj z octem winnym, solą oraz pieprzem.

Panzanella- Pyszności

Panzanella- Pyszności

Do dużej miski przełóż pokrojone pomidorki i czerwoną cebulę. Dorzuć kapary, listki świeżej bazylii oraz upieczone grzanki. Dokładnie wymieszaj składniki.

Panzanella- Pyszności

Panzanella- Pyszności

Przygotuj drinka. Do szklanki włóż kostki lodu i wlej po 100 ml tonicu oraz Martini Fiero. Ozdób całość plasterkiem pomarańczy. Gotową sałatkę przed podaniem polej przygotowanym dressingiem. Serwuj w towarzystwie drinka. Takie danie natychmiast przeniesie Cię myślami na letnie wakacje w Toskanii.
Smacznego!

Panzanella- Pyszności

Panzanella- Pyszności


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

×