Rozgrzewająca papryka faszerowana kurczakiem i komosą ryżową. Nasz patent na obiad w chłodne dni

Papryka faszerowana komosą ryżową, boczkiem i kurczakiem to nasz sprawdzony patent na rozgrzewający obiad. Przygotowanie jest naprawdę proste, a danie jest pożywne i smaczne.

Pomysł na obiad z papryką

Nadziewana papryka to obiadowy klasyk, który od lat gości na naszych stołach. Dziś przygotowaliśmy ją w nieco odświeżonej wersji- wnętrze skrywa nie ryż czy kaszę, a komosę ryżową. Komosa, nazywana także quinoa, to bogate i pełnowartościowe źródło białka, zdrowych tłuszczów, witamin oraz składników mineralnych. Dodatkowo jest naprawdę sycąca i bardzo smaczna. W naszym przepisie wypełnia ona czerwoną paprykę i otula smaczną kołderką kawałki kurczaka. Na samą myśl burczy nam w brzuchu!

Zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

 

Papryka faszerowana

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 200 g komosy ryżowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 cytryny – sok
  • 4 czerwone papryki
  • 160 g sera cheddar tartego

Sposób przygotowania:

Udka obtocz w przyprawie do kurczaka i owiń w plasterki wędzonego boczku.

Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez 20-25 minut.

Papryka faszerowana- Pyszności

Papryka faszerowana- Pyszności

Na patelni z rozgrzanym olejem przesmaż posiekaną cebulę. Dodaj po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw całość słodką papryką oraz curry. Wymieszaj i wrzuć ugotowaną według instrukcji na opakowaniu komosę ryżową. Dodaj sos sojowy, sok z cytryny i wymieszaj.

Papryka faszerowana- Pyszności

Papryka faszerowana- Pyszności

Z papryki odetnij jej górną część i wydrąż gniazda nasienne. Włóż upieczone udko (mięsem do dołu) i wypełnij pozostałą przestrzeń przygotowaną komosą ryżową.

Papryka faszerowana- Pyszności

Papryka faszerowana- Pyszności

Tak przygotowane papryki umieść w naczyniu żaroodpornym i posyp na górze startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na kolejne 20-25 minut.

Papryka faszerowana- Pyszności

Papryka faszerowana- Pyszności

Po tym czasie nasza kolorowa papryka nadziewana komosą oraz kurczakiem jest już gotowa. Serwuj ją na ciepło, prosto z piekarnika. To idealny przepis na jesienne i zimowe obiady, który otuli Cię ciepłem od środka.
Smacznego!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×