Parówki słoneczka w cieście francuskim – perfekcyjnie śniadanie istnieje

Parówki słoneczka w cieście francuskim to nasza sprawdzona propozycja na śniadanie dla niejadka. Czasami wystarczy tylko odrobina chęci i jeden dodatkowy składnik, aby zamienić zwykłe śniadanie w niezwykłą ucztę.

Zwykłe parówki już Ci się znudziły i szukasz prostej odmiany na śniadanie na ciepło? Te pyszne słoneczka będą odpowiedzią na Twoje potrzeby. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt końcowy będzie miłą odskocznią od codzienności.

Jakie parówki kupić?

Najważniejsze, by parówki w swoim składzie nie zawierały takich substancji jak: stabilizatory, wzmacniacze smaku, konserwanty, maltodekstryny, zagęstniki w tym karagenu, przeciwutleniaczy, mięsa mechanicznie oddzielonego (MOM), ekstraktu drożdżowego. Im krótszy skład tym lepiej. Przykładem idealnego składu może być: mięso z indyka 94%, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, glukoza, woda.

Z pomocą przychodzi nasz ranking parówek- zobacz najlepsze i najgorsze parówki z supermarketów.

Zobacz przepis na to pyszne śniadanie na naszym kanale YouTube: 

Parówki słoneczka w cieście francuskim- składniki

  • 190 g ciasta francuskiego
  • 4 długie parówki
  • 4 jajka
  • 50 gram mozzarelli
  • sól/pieprz

Przepis na parówki w cieście francuskim

Parówki nadziej na długi patyk do szaszłyków. Natnij parówki tak, aby nie przeciąć ich do końca. Dzięki wykałaczce z łatwością sobie z tym poradzisz. Następnie zsuń parówki z patyczków.

Parówki – Pyszności

Na kuchennym blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego.  Przy pomocy miseczki lub szklanki wytnij z ciasta kółka.  Na kółkach umieść parówkę i zawiń brzegi ciasta do nacięć w wędlinie. Najłatwiej będzie to zrobić patyczkiem do szaszłyków. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Parówki słoneczka- Pyszności

Tak przygotowane parówki z ciastem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka wsyp starty ser i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.

Parówki słoneczka- Pyszności

Parówki słoneczka- Pyszności

Po tym czasie wyciągnij blaszkę z piekarnika i do wgłębienia wbij jajko i posyp delikatnie solą i pieprzem. Wstaw ponownie do piekarnika na 3-4 minut, żeby jajo odpowiednio się ścięło.

Parówki słoneczka- Pyszności

Parówki słoneczka- Pyszności

Nasze proste i pyszne śniadanie jest już gotowe. Posyp szczypiorkiem i natką. Smacznego!

Parówki słoneczka- Pyszności

Parówki słoneczka- Pyszności

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×