Parzybroda – ta rewelacyjna zupa nazywa się tak z konkretnego powodu. Przekonaj się

przybroda przepis

Parzybroda przepis - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale Unia Nadwarciańska

Zupy stanowią chętnie wybierane danie, szczególnie na zimowe dni. Są kremy, bardziej urozmaicone dania, czy tradycyjne polskie zupy. Jeśli w wyszukiwarce internetowej wpisujesz frazę parzybroda przepis, to już nie musisz. Znajdziesz go właśnie w tym artykule.

Parzybroda – przepis na rozgrzewającą zupę na zimowe dni

Co prawda, aura za oknem bardziej przypomina jesień, a czasem nawet wiosnę, to nic nie stoi na przeszkodzie, by w każdej chwili przygotować parzybrodę. Jest to zupa, która smakiem nieco przypomina kwaśnicę. Jest jednak zdecydowanie słodsza od tego góralskiego dania, a wszystko za sprawą białej kapusty. Parzybroda przepis to w ostatnich dniach pożądana receptura, nie tylko w polskim internecie. Jest to danie jednogarnkowe, które smakuje wybornie. Parzybroda jest charakterystyczną zupą dla regionu Kujaw i Wielkopolski.

Krojenie kapusty – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Jak przygotować parzybrodę?

Zanim zabierzemy się do gotowania, warto jest wyjaśnić genezę nazwy tej zupy. Wszystko za sprawą kapusty, której długie paski podczas jedzenia ciągnęły się po brodzie i ją parzyły. Pamiętaj, że podstawą tej wyjątkowej zupy, powinna być biała kapusta. Bez niej, nigdy nie będzie ona parzybrodą.

Składniki:

  • niewielka główka białej kapusty
  • 20 dag boczku
  • cebula
  • około 60 dag ziemniaków
  • 3 marchewki
  • mięsny wywar np. z żeberek
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki
  • pół szklanki śmietany 18%.

Sposób przygotowania:

Parzybroda i przepis na nią jest banalnie prosty. Rozpoczynamy od białej kapusty, z której pozbywamy się głąba i kroimy w paski. Kolejny krok to podsmażenie na patelni pokrojonego w kostkę boczku. Gdy się zarumieni, to dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Po paru minutach przekładamy te składniki do dużego garnka i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i plasterki marchewki. Wszystko zalewamy 3 szklankami wywaru mięsnego. Całość gotujemy na małym ogniu przez 15 minut i po tym czasie wrzucamy kapustę.

Gotowanie parzybrody – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Od tego momentu gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną. Kapusta powinna być chrupiąca. Używamy wymienionych wyżej przypraw i na sam koniec dolewamy zahartowaną śmietanę. Nasza parzybroda jest już gotowa. Najlepiej smakuje z chlebem. Smacznego!

Lubisz dania z dodatkiem kapusty? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na udka z kurczaka pieczone na kapuście:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×