PrzepisKultowa pasta do chleba z czasów PRL. "Awanturkę" zrobisz w dosłownie 5 minut

Kultowa pasta do chleba z czasów PRL. "Awanturkę" zrobisz w dosłownie 5 minut

Pasta do chleba Awanturka - Pyszności; foto: Canva
Pasta do chleba Awanturka - Pyszności; foto: Canva
05.01.2023 13:02

W czasach słusznie minionych Polacy nauczyli sobie radzić mimo niesprzyjających okoliczności i szarej rzeczywistości. Jednym z wytworów ich kreatywności była pasta do chleba Awanturka. Jesteś ciekawa, jak się ją przygotowywało? A może nieraz ją jadłaś i chętnie sobie to przypomnisz? Przeczytaj ten artykuł. 

Puste półki sklepowe i brak importu sprawiły, że mieszkańcy Polski Ludowej stanęli przed wyzwaniem radzenia sobie każdego dnia. Coś jeść w końcu trzeba. Jako że nie znamy istot bardziej pomysłowych i kreatywnych od naszych mam i babć, o rozwiązanie tego problemu nie trzeba było się martwić. Chyba nikt tak jak one potrafił tworzyć czegoś z niczego.

Pasta do chleba Awanturka była w tamtych czasach niezwykle popularna, a to sprawia, że nie ma na nią jednego przepisu (a właściwie, to na co jest?). Każda gospodyni i bar przygotowywali ją w nieco inny sposób, trzymając się po prostu podstawy, którą stanowiły biały ser i ryby, najczęściej szprotki. Już wtedy była szybka do zrobienia, a z dzisiejszą dostępnością produktów, staje się po prostu banalna. I dalej pyszna!

Pasta do chleba Awanturka - Pyszności; foto: Canva
Pasta do chleba Awanturka - Pyszności; foto: Canva

Nie przedłużajmy więc i przejdźmy do przepisu. Oto on.

Pasta do chleba Awanturka

Składniki:

  • 2 puszki podwędzanej makreli lub szprotek w oleju w puszce
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makrelę odsącz i rozdrobnij przy pomocy widelca. Możesz też użyć całej wędzonej makreli - wtedy usuń skórę i ości przed zgnieceniem.

Pasta do chleba Awanturka - Pyszności; foto: Canva
Pasta do chleba Awanturka - Pyszności; foto: Canva

Zmielony twaróg przełóż do miski i wymieszaj z rybą. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i również dodaj do miski. Wszystko wymieszaj.

Następnie do mieszanki dodaj śmietanę, majonez, musztardę sarepską i posiekany pęczek szczypiorku. Dopraw solą i pieprzem i wszystko raz jeszcze dokładnie wymieszaj.

Podawaj na kromce świeżego pieczywa posmarowanej cienką warstwą masła. Smacznego!

Skoro już jesteśmy przy przepisach z PRL, rzuć też okiem na ten zestaw imprezowy z tamtych czasów. Szczegóły w poniższym filmie z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także