PrzepisŚniadaniePasta kanapkowa z papryki i fety. Ostro-słony dodatek do kanapek

Pasta kanapkowa z papryki i fety. Ostro-słony dodatek do kanapek

Pasta kanapkowa z papryki i fety. Ostro-słony dodatek do kanapek
Ewa
21.08.2022 11:06, aktualizacja: 11.04.2023 17:29

Pasta z pieczonej papryki i fety to idealny przepis na śniadanie. Świetnie sprawdzi się w roli smarowidła na kanapki i dipu do warzyw. Lekka, pożywna i niesamowicie smaczna.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – o tym słyszymy nie od dziś. Warto zadbać o to, żeby dobrze rozpocząć dzień i zdobyć energię na cały poranek. Zdrowe i smaczne śniadania to coś, co po prostu kochamy. Pasty kanapkowe to szybkie rozwiązanie. Wystarczy poświęcić kilka minut na przygotowanie, a pasta będzie czekała w lodówce na zjedzenie przez kilka dni. Naszą pastę przygotowaliśmy dzisiaj z pieczonej papryki i fety. Lekko ostre i kremowe smarowidło przypomina nieco grecką pastę htipit. Świetnie pasuje do pieczywa i pity, możesz dodać ją również do kaszy kuskus z warzywami.

Pasta kanapkowa z pieczonej papryki- składniki

2 czerwone papryki

300 g sera feta

1 ząbek czosnku

1-2 łyżeczki płatków chilli

1 łyżeczka oregano

1 łyżka octu winnego

2 łyżki oliwy

Jak zrobić aromatyczną pastę z papryki i fety?

Zacznij od upieczenia papryki. Dokładnie ją umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Wrzuć na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Kiedy skóra ściemnieje i pomarszczy się to znak, że jest już gotowa. Wyjmij paprykę i przełóż do woreczka foliowego i zamknij w pojemniku na 10 minut. Po tym czasie usuń skórkę. Uważaj, żeby się nie poparzyć! Odczekaj chwilę, jeśli papryka będzie za gorąca.

Pasta kanapkowa z papryką- Pyszności
Pasta kanapkowa z papryką- Pyszności

Obraną paprykę przełóż do blendera. Dodaj do niej fetę, czosnek, płatki chilli, oregano, ocet winny oraz oliwę z oliwek. Zblenduj na jednolitą masę. Jeśli boisz się, że pasta będzie zbyt pikantna, to dodaj mniej płatków chili i dopraw później po spróbowaniu.

Pasta kanapkowa z papryką- Pyszności
Pasta kanapkowa z papryką- Pyszności

Aksamitna pasta z pieczonej papryki i fety jest już gotowa. Świetnie sprawdzi się jako pasta na kanapki, ale możesz zaserwować ją również jako dip na imprezie i zanurzać w niej kawałki warzyw lub pity. Pastę możesz przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Pasta kanapkowa z papryką- Pyszności
Pasta kanapkowa z papryką- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także