Jakub Kuroń nie robi pasty kanapkowej z wędzonej ryby. Stawia na zupełnie inny produkt

Pasta kanapkowa - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń

Jeśli przepadasz za kanapkami, na pewno wiesz, jak powinna smakować dobra pasta kanapkowa. Gwarantujemy jednak, że takiej jak ta, z przepisu Jakuba Kuronia, jeszcze nie widziałaś. Ciekawa? Wszystkie szczegóły znajdziesz w tym artykule. 

Polacy kochają kanapki. Zwykle jemy je na śniadanie, ale osobiście znamy też takie osoby, które kanapki mogłyby jeść o każdej porze dnia – również w formie obiadu i kolacji. Cóż, ten artykuł nie jest dedykowany tylko takim ortodoksyjnym miłośnikom kanapek, ale to więcej niż pewne, że to właśnie im spodoba się najbardziej. Czemu? Bo zawiera przepis na pastę kanapkową, która sprawdzi się o każdej godzinie.

Właśnie takim sposobem przygotowania pasty kanapkowej pochwalił się znany wam na pewno Jakub Kuroń. Do jej sporządzenia kucharz nie używa typowego składnika, czyli ryby. Zamiast tego w przepisie dostrzeżesz… wędzonego kurczaka. Genialne, prawda?

Pasta kanapkowa – Pyszności; foto: Canva

Jesteś ciekawa, jak się przygotowuje takie frykasy? To naprawdę bardzo proste. Oto przepis.

Pasta kanapkowa z wędzonego kurczaka według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 200 g wędzonego kurczaka (z piersi lub udek)
  • 4 jajka ,,zerówki”
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka wsadź do rondelka. Zalej zimną wodą, następnie gotuj na średnim ogniu około 10 minut. Odlej wrzątek, wlej zimną wodę i odstaw. Po ostygnięciu obierz jajka ze skorupki.

Pasta kanapkowa – Pyszności; foto: Canva

Wędzonego kurczaka i jajka pokrój na małe kawałki. Ogórki kiszone drobno posiekaj. Wszystkie składniki zblenduj lub zmiksuj w malakserze. W tym miejscu Jakub Kuroń podpowiada, że konsystencja zmiksowanej masy nie może być idealnie gładka. Wyczuwalne powinny być niewielkie kawałki kurczaka i ogórków kiszonych.

Teraz do pasty kanapkowej dodaj posiekany szczypiorek. Dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane smarowidło pozostaje już tylko wyłożyć na kromki chleba. Smacznego!

Skoro już mowa o chlebie, sprawdź jeszcze ten nowy przepis z naszego kanału na YouTube. Znajdziesz w nim wskazówki do przygotowania pysznej włoskiej sałatki z chleba, pomidorów i oliwy. 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×