Bezkonkurencyjny patent Ani Starmach na soczystego kurczaka z chrupiącą, złocistą skórką

Dania z kurczakiem mogą być naprawdę ciekawe. Nie wymagają od nas zbyt wiele pracy i ,,robia się same”. Danie nie tylko odznacza się wyjątkowymi walorami smakowymi. Należy zaznaczyć, że kurczak, również pięknie prezentują się na talerzu. Jeśli chcemy wydobyć z niego cały aromat, potrzeba dobrej marynaty. Dlatego mamy idealny przepis od Ani Starmach, który przedstawimy krok po kroku.

Wspaniały aromat ziół przyciągnie do kuchni każdego łakomczucha – mówi Anna Starmach na temat tego przepisu i podaje dokładne proporcje potrzebnych składników.

patent Ani Starmach na soczystego kurczaka

Patent Ani Starmach na soczystego kurczaka – Pyszności; Foto: Pyszności

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczkę curry
  • 2 łyżki oregano
  • 1 gałązka posiekanego rozmarynu
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz

Patent Ani Starmach na soczystego kurczaka- Pyszności

Sposób przygotowania kurczaka w marynacie:

Na początek kilka ważnych rzeczy, czyli namoczenie kurczaka przez 2 h w zimnej wodzie. Jeszcze przed tym za nim go umieścimy w marynacie. W ten sposób kurczak będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Zioła będą bardziej wyczuwalne. Po upieczeniu mięso będzie bardzo soczyste. Dlatego ważne, by tego kroku nie pomijać. Przed umieszczeniem kurczaka w marynacie, dokładnie go osusz i włóż do dużej miski.

Marynata: Połącz ze sobą 5 łyżek oliwy, 2 łyżki musztardy, 4 zmiażdżone ząbki czosnku, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę curry, 2 łyżki oregano, 1 gałązka posiekanego rozmarynu, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Marynatą dokładnie natrzyj wnętrze kurczaka oraz skórę z zewnątrz.

Pozostałą część marynaty wlej do miski i zawiń w folię. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki na kilka godzin. Dobrze by było, żeby kurczak leżał tam całą noc. Na następny dzień kurczak jest gotowy do pieczenia. Przyjmuje się, że 1 kg kurczaka robimy ok. 60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać w towarzystwie ziemniaków i kiszonej kapusty. Jest nie tylko smaczny, ale dobrze prezentuje się na talerzu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepszego kotleta schabowego krok po kroku. Jeden składnik odmieni całe danie. Potrawa świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×