×

Nietypowy patent na gotowanie kukurydzy. Będzie jeszcze smaczniejsza!

Sezon na kukurydzę w pełni. Nie trwa jednak za długo, więc warto w pełni go wykorzystać. Mamy dla Ciebie dość nietypowy sposób na gotowanie kukurydzy, dzięki któremu będzie jeszcze smaczniejsza.

Warto się pospieszyć

Sezon na zbiory pysznych kolb kukurydzy trwa w sierpniu i we wrześniu. Pamiętaj, żeby przechowywać ją w lodówce, bo pozostawiona na kuchennym blacie szybciej wysycha.
Kukurydza to bogactwo selenu, witaminy E i beta karotenu, które chronią nas przed powstawaniem wolnych rodników. Można powiedzieć, że kukurydza pozwala przedłużyć trochę naszą młodość 😉

Składniki:

  • 2-3 kolby kukurydzy (bez tego się oczywiście nie obędzie)
  • woda
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
lizcookies
  1. W garnku zagotuj wodę. Dodaj mleko i zagotuj z masłem i cukrem.
  2. Kukurydzy nie obieraj z liści i włosów- to właśnie one dodadzą jeszcze więcej smaku.
  3. Wrzuć kukurydze do wrzątku i gotuj przez 15-20 minut.
  4. Pamiętaj, żeby nie solić kukurydzy- w przeciwnym wypadku kolby będą po prostu twarde.

Ugotowaną kukurydzę możesz podać klasycznie z masłem i solą. Jeśli jednak szukasz odmiany, to sprawdzi się również masło czosnkowe, szczypta chilli lub masło i świeża natka pietruszki.
Smacznego!

Zobacz też, jak ugotować kolbę kukurydzy w 4 minuty!

 

Wybrane dla Ciebie

11 mało znanych zastosowań papieru do pieczenia. Przyda się na wiele sposobów!

Papier do pieczenia kojarzy nam się głównie, a to niespodzianka, z pieczeniem. Okazuje się jednak, że ma naprawdę wiele zastosowań w kuchni i warto mieć go w szufladzie. #1 Czysty i błyszczący kran To już nie musi być tylko niespełnione marzenie. Zarówno Twój kuchennych, jak i łazienkowy kran może wyglądać jak nowy, nawet po wielu […]

12 nawyków kulinarnych, które wprawiłyby w osłupienie Roberta Makłowicza. Pora na zmianę!

Niektóre błędy popełniamy automatycznie, inne notorycznie powtarzamy przez lata i nie zdajemy z nich sobie sprawy 1. Pieczenie ziemniaków zaraz po obraniu – błąd Aby ziemniaki były chrupiące, włóż je na 30 minut do wody. Następnie umyj, wytrzyj i dopiero wówczas pokrój i upiecz. 2. Przechowywanie żywności w otwartych puszkach – błąd Jedzenie w otwartych […]

15 kulinarnych trików, które każdego amatora zamienią w mistrza patelni

1. Zamiast tortilli użyj kapusty lub sałaty Takie roladki świetnie sprawdzą się w roli przekąsek. Pamiętaj, żeby dodać do nich sos. 2. Krajalnicą do jajek szybko pokroisz pieczarki na równe części 3. Aby śniadanie dłużej pozostało ciepłe, połóż talerz z jedzeniem na garnku, w którym gotowałeś jajka 4. Dzięki butelce skleisz pierożki 5. Sposób na […]

Błyskawiczny i wygodny sposób na obieranie kukurydzy. Potrzebujesz tylko dwóch rzeczy

Potrzebujesz ziaren kukurydzy a kolby tęsknie zerkają na Ciebie z koszyka na warzywa? Sezon zbliża się wielkimi krokami, więc na pewno będziesz miał okazję wykorzystać ten sposób.Czego potrzebujesz? Noża i… foremki, w której pieczesz babkę! Krok 1: Odwróć formę do góry nogami i postaw kukurydzę w środku formy Zapewni to stabilne podparcie i będzie Ci […]

13 trików z alkoholem, które przydadzą się na niejednej imprezie. Skorzystasz z nich nie raz!

Sporo z nas sięga czasem po odrobinę alkoholu. Oczywiście, najważniejsze jest to, żeby robić to z głową! Mamy dla Ciebie kilka trików, które sprawią, że zostaniesz królem imprezy. 1. Miarka na kubkach pomoże ci wlać odpowiednią ilość danego trunku 2. Jeśli chcesz szybko schłodzić piwo owiń je mokrym papierem i wstaw do zamrażalnika na kilka […]

12 trików które ułatwią Ci pracę w kuchni. Praktyczne rozwiązania są najlepsze!

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają życie są zawsze pożądane i nigdy nie jest ich za wiele. W końcu ułatwianie sobie pracy jest zawsze w cenie. Zobacz te kilka prostych i niezwykle przydatnych trików, których nie powstydziłby się żaden zawodowy kucharz! #1 Zachowaj jajka jeszcze dłużej w świeżości! Kupiłeś zapas jajek i chcesz przedłużyć ich żywotność? Dokładnie […]

zamknij