Nietypowy patent na gotowanie kukurydzy. Będzie jeszcze smaczniejsza!

Sezon na kukurydzę w pełni. Nie trwa jednak za długo, więc warto w pełni go wykorzystać. Mamy dla Ciebie dość nietypowy sposób na gotowanie kukurydzy, dzięki któremu będzie jeszcze smaczniejsza.

Warto się pospieszyć

Sezon na zbiory pysznych kolb kukurydzy trwa w sierpniu i we wrześniu. Pamiętaj, żeby przechowywać ją w lodówce, bo pozostawiona na kuchennym blacie szybciej wysycha.
Kukurydza to bogactwo selenu, witaminy E i beta karotenu, które chronią nas przed powstawaniem wolnych rodników. Można powiedzieć, że kukurydza pozwala przedłużyć trochę naszą młodość 😉

Składniki:

  • 2-3 kolby kukurydzy (bez tego się oczywiście nie obędzie)
  • woda
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
lizcookies
  1. W garnku zagotuj wodę. Dodaj mleko i zagotuj z masłem i cukrem.
  2. Kukurydzy nie obieraj z liści i włosów- to właśnie one dodadzą jeszcze więcej smaku.
  3. Wrzuć kukurydze do wrzątku i gotuj przez 15-20 minut.
  4. Pamiętaj, żeby nie solić kukurydzy- w przeciwnym wypadku kolby będą po prostu twarde.

Ugotowaną kukurydzę możesz podać klasycznie z masłem i solą. Jeśli jednak szukasz odmiany, to sprawdzi się również masło czosnkowe, szczypta chilli lub masło i świeża natka pietruszki.
Smacznego!

Zobacz też, jak ugotować kolbę kukurydzy w 4 minuty!


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×