Sekret idealnej kiełbasy na grilla, niemal nikt nie wie, że tak można ją przyrządzić

Perfekcyjna kiełbasa na grilla, nie każdy zna jej sekret - Pyszności; Foto: Canva.com

Kiełbasa to mięso, które najczęściej rzucane jest na ruszt grilla. Zazwyczaj podajemy ją z dodatkiem musztardy, czy ketchupu. Jeśli jednak zależy ci na perfekcyjnym mięsie, wystarczy odpowiednio je przygotować przed obróbką termiczną. Poniżej przedstawiam sekret idealnej kiełbasy na grilla.

Idealna kiełbasa na grilla

Sekret idealnej kiełbasy na grilla

Kiełbasa – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Ciepłe i słoneczne dni zachęcają do rozpalenia grilla. W związku z tym przygotowujemy różne rodzaje mięsa. Kiełbasa najczęściej króluje na naszym ruszcie. Podajemy ją z sosami i podpieczonym chlebkiem. Z reguły rzucamy ją bezpośrednio na grilla, bez uprzedniego przygotowania. Niektórzy nacinają mięso, inni natomiast uważają, że nie ma takiej potrzeby. Jeśli jednak zależy ci na perfekcyjnej kiełbasie, warto przed obróbką termiczną, odpowiednio ją doprawić.

Sekret idealnej kiełbasy na grilla

Na wstępie należy zaznaczyć, że bardzo ważne jest, aby kiełbasa była dobrej jakości. W związku z tym warto czytać skład i kupować produkty w sprawdzonych sklepach mięsnych. Zazwyczaj na grilla wybieramy dosyć tłuste mięso.

Jeśli chcesz uzyskać perfekcyjną kiełbasę, warto ją odpowiednio doprawić. Najlepiej sprawdzi się tutaj majeranek, zioła prowansalskie czy przyprawa do grilla. Polecamy również natrzeć mięso czosnkiem. W ten sposób wzbogacisz jego smak i aromat.

Okazuje się, że niektórzy za pomocą strzykawki wypełniają kiełbasę sokiem jabłkowym. Niekiedy zamiast soku dodają piwa. Dzięki temu mięso jest wyjątkowo soczyste. Poza tym odznacza się rewelacyjnym aromatem i smakiem. W takiej sytuacji kiełbasa nie może być nacinana.

Jak nacinać kiełbasę?

Sekret idealnej kiełbasy na grilla

Kiełbasa na grillu – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Wiele osób nacina kiełbasę przed grillowaniem. Jeśli mamy do czynienia z grubą kiełbaską, warto naciąć ją na wzór szachownicy. Nacięcia również nie powinny być głębokie. W przypadku mniejszej kiełbaski – najlepiej naciąć ją po skosie. Oznacza to, że za pomocą noża nacinamy proste paski oddalone od siebie o około 2 cm.

Niektórzy nie nacinają mięsa w ogóle. Uważają, że nie ma takiej potrzeby i obecność nacięć wpływa negatywnie na jakość potrawy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym krok po kroku. Rewelacyjny pomysł na obiad.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×