Wirtualna Polska

Pesto z czosnku niedźwiedziego, które pasuje do wszystkiego! Przepis jest banalnie prosty

Pesto z czosnku niedźwiedziego, które pasuje do wszystkiego! Przepis jest banalnie prosty

Pyszności - Fot. Adobe Stock

Czosnek niedźwiedzi w ostatnim czasie zyskuje na popularności. Nie tylko ze względu na swój smak, ale i szereg właściwości zdrowotnych. Co zrobić z czosnku niedźwiedziego? Dobrym pomysłem będzie pesto!

Wirtualna Polska

Czosnek niedźwiedzi – właściwości zdrowotne 

Czosnek niedźwiedzi należy do tej samej rośliny co czosnek tradycyjny, jednak w porównaniu do niego, posiada delikatniejszy aromat i wyższa stężenie substancji czynnych. Różni się także wyglądem, mianowicie ma on jadalne liście, w których znajduje się szereg cennych składników  dla naszego organizmu. 

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Czosnek niedźwiedzi jest źródłem m.in. magnezu, żelaza, manganu, kwasu askorbinowego, wapnia, siarki, sodu i witamin z grupy B. Ze względu na zawartość cennych substancji wykazuje on wiele właściwości zdrowotnych: obniża ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na trawienie, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo, wspiera działanie systemu odpornościowego i reguluje pracę jelit.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Czytaj także: Paluszki z pesto, szynką szwarcwaldzką i mozzarellą

Pesto krok po kroku

Ten rodzaj czosnku możemy dodawać do niemal każdej potrawy jako przyprawę do sałatek, zup, mięs, ryb, twarogu, ziemniaków i wielu innych produktów spożywczych. 

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Dla spragnionych intensywnego smaku czosnku przygotowaliśmy przepis na pesto, które robi się samo!

Składniki: 

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 g parmezanu
  • 30 g orzeszków piniowych lub orzechów nerkowca
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  1. Orzechy podprażamy na suchej patelni aż do zarumienienia.
  2. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Liście czosnku siekamy drobno. Następnie wlej do blendera oliwę oraz przełóż resztę składników. Przypraw je solą i pieprzem wedle uznania. Całość zblenduj. 
  3. Gotowe pesto możesz jeść na dowolny sposób. Doskonale nada się ono jako sos do sałatki, do dania rybnego czy też jako baza do ulubionego makaronu, który możesz podać zarówno z kurczakiem, krewetkami, jak i z tofu. Świetnym pomysłem będzie też przygotowanie bruschetty z dodatkiem pesto i świeżych pomidorów.
  4. Tak przygotowane pesto przechowuj w szklanym szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce przez maksymalnie 5 dni od momentu przygotowania.

Przepis na wielkanocny krem z liści rzodkiewki znajdziesz na naszym kanale YouTube.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×