PrzepisŻadne piwo, żadna musztarda. Tak zrobisz najlepszą pieczoną białą kiełbasę

Żadne piwo, żadna musztarda. Tak zrobisz najlepszą pieczoną białą kiełbasę

Pyszności - Fot. Di bloguje
Pyszności - Fot. Di bloguje
Katarzyna Gileta
07.04.2023 19:08

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i ogórkiem kiszonym to proste i pyszne danie, które świetnie komponuje się z kromką świeżego chleba lub ziemniakami. Można ją podać nawet na świąteczny stół. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis.

Głównym składnikiem tego dania jest oczywiście biała kiełbasa. Nie wszyscy wiedzą, że w sklepie możemy znaleźć białą kiełbasę surową lub parzoną. Czym się różnią? Procesem obróbki – kiełbasa parzona, jak sama nazwa wskazuje, zostaje poddana obróbce cieplnej.

Z tego powodu ich wygląd znacząco się różni. Dobra kiełbasa surowa powinna mieć kolor biało-różowy, z widocznymi kawałkami białego tłuszczu i naturalnie różowego czy czerwonego mięsa. Jeżeli kiełbasa ma intensywnie różowy kolor, prawdopodobnie zawiera sól peklującą, bądź inne substancje konserwujące. Z kolei kiełbasa parzona powinna mieć szary kolor, ponieważ tak właśnie wygląda mięso po obróbce cieplnej. Nie jest to zjawisko niecodzienne, a kolor nie powinien nas zniechęcać.

Jak wybrać białą kiełbasę?

Co wyróżnia dobrą białą kiełbasę poza krótkim składem? Przede wszystkim zawartość mięsa i na to warto zwrócić uwagę. Jeżeli w białej kiełbasie znajduje się zaledwie 60-80 procent mięsa, to lepiej zrezygnować z tego produktu, zwłaszcza że miejsce mięsa z pewnością wypełniają niechciane dodatki w postaci skrobi, białka sojowego, celulozy czy nadprogramowego tłuszczu wieprzowego. Dobra biała kiełbasa to minimum 90 procent mięsa wieprzowego bądź wieprzowo-wołowego. Jeśli już macie dobrą białą kiełbasę, wypróbujcie przepis Diany, autorki bloga Di bloguje.

Na blogu znajdziecie również przepis na najlepszy chlebek bananowy.

Biała kiełbasa z cebulą i ogórkiem kiszonym

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokrój w piórka, a ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa wymieszaj z olejem oraz dopraw solą z pieprzem.
  2. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż białe kiełbaski. Na wierzch wyłóż cebule z ogórkami. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  3. Zapiekaj 20 minut w 180 stopniach. Następnie ostrożnie zdejmij folię i zapiekaj kiełbasę przez kolejne 20 minut.

Zobacz także przepis na soczyste pałki z kurczaka w marynacie pieczone pionowo:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także