Wirtualna Polska

Żadne piwo, żadna musztarda. Tak zrobisz najlepszą pieczoną białą kiełbasę

Żadne piwo, żadna musztarda. Tak zrobisz najlepszą pieczoną białą kiełbasę

Pyszności - Fot. Di bloguje

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i ogórkiem kiszonym to proste i pyszne danie, które świetnie komponuje się z kromką świeżego chleba lub ziemniakami. Można ją podać nawet na świąteczny stół. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis.

Wirtualna Polska

Głównym składnikiem tego dania jest oczywiście biała kiełbasa. Nie wszyscy wiedzą, że w sklepie możemy znaleźć białą kiełbasę surową lub parzoną. Czym się różnią? Procesem obróbki – kiełbasa parzona, jak sama nazwa wskazuje, zostaje poddana obróbce cieplnej.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Z tego powodu ich wygląd znacząco się różni. Dobra kiełbasa surowa powinna mieć kolor biało-różowy, z widocznymi kawałkami białego tłuszczu i naturalnie różowego czy czerwonego mięsa. Jeżeli kiełbasa ma intensywnie różowy kolor, prawdopodobnie zawiera sól peklującą, bądź inne substancje konserwujące. Z kolei kiełbasa parzona powinna mieć szary kolor, ponieważ tak właśnie wygląda mięso po obróbce cieplnej. Nie jest to zjawisko niecodzienne, a kolor nie powinien nas zniechęcać.

Jak wybrać białą kiełbasę?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Co wyróżnia dobrą białą kiełbasę poza krótkim składem? Przede wszystkim zawartość mięsa i na to warto zwrócić uwagę. Jeżeli w białej kiełbasie znajduje się zaledwie 60-80 procent mięsa, to lepiej zrezygnować z tego produktu, zwłaszcza że miejsce mięsa z pewnością wypełniają niechciane dodatki w postaci skrobi, białka sojowego, celulozy czy nadprogramowego tłuszczu wieprzowego. Dobra biała kiełbasa to minimum 90 procent mięsa wieprzowego bądź wieprzowo-wołowego. Jeśli już macie dobrą białą kiełbasę, wypróbujcie przepis Diany, autorki bloga Di bloguje.

Na blogu znajdziecie również przepis na najlepszy chlebek bananowy.

Biała kiełbasa z cebulą i ogórkiem kiszonym

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokrój w piórka, a ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa wymieszaj z olejem oraz dopraw solą z pieprzem.
  2. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż białe kiełbaski. Na wierzch wyłóż cebule z ogórkami. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  3. Zapiekaj 20 minut w 180 stopniach. Następnie ostrożnie zdejmij folię i zapiekaj kiełbasę przez kolejne 20 minut.
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zobacz także przepis na soczyste pałki z kurczaka w marynacie pieczone pionowo:


Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×