PrzepisDania głównePieczona szynka z papryką i czerwoną cebulą w intensywnej marynacie

Pieczona szynka z papryką i czerwoną cebulą w intensywnej marynacie

Pieczona szynka z papryką i czerwoną cebulą w intensywnej marynacie
Ewa
25.08.2022 12:07, aktualizacja: 18.09.2023 10:31

Pieczona szynka z warzywami to jeden z naszych popisowych przepisów na te mniej i bardziej uroczyste spotkania rodzinne. Jej sekret tkwi w specjalnej marynacie, którą dopracowywaliśmy latami.

Chociaż wielu osobom szynka z piekarnika kojarzyć się może z wysuszonym mięsem, to z tym przepisem unikniesz wpadki. Sekretem idealnej szynki z warzywami jest marynata, która otula mięso i nadaje mu wyjątkowy smak i charakter. Dzięki pieczeniu w rękawie unikamy też ryzyka, że mięso będzie suche. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad, gdy chcemy zaserwować coś konkretnego i ciepłego.

Przepis krok po kroku znajdziesz na stronie:

Pieczona szynka z warzywami- składniki

1,4 kg szynki wieprzowej

1 cebula

1 cebula czerwona

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

400 g wędzonego boczku

Marynata:

¼ szkl. oleju roślinnego

1,5 łyżki słodkiej papryki

2 łyżki suszonego majeranku

3-4 ząbki czosnku

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

Jak upiec szynkę w rękawie?

Szynkę wieprzową natnij tak, aby powstały kieszonki. Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia lub blaszki do pieczenia i polej olejem roślinnym.

Pieczona szynka- Pyszności
Pieczona szynka- Pyszności

Dodaj przyprawy: słodką paprykę, suszony majeranek, pieprz, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wmasuj je w mięso i kieszonki tak aby, przyprawy równomiernie otoczyły szynkę. Przykryj całość folią aluminiową i odstaw do marynowania. Najlepiej jest przygotować takie mięso dzień wcześniej- cała noc w marynacie zdecydowanie będzie dobrze mu służyła.

Obraz

Do kieszonek w zamarynowanej szynce włóż kawałki żółtej i czerwonej papryki, plasterki czerwonej cebuli i wędzony boczek. Wytapiający się z boczku tłuszcz wsiąknie w szynkę i sprawi, że będzie ona jeszcze bardziej krucha i soczysta.

Obraz

Włóż mięso do rękawa do pieczenia i zabezpiecz brzegi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 2 godziny.

Szynka z piekarnika- Pyszności
Szynka z piekarnika- Pyszności

Po tym czasie wyjmij szynkę z piekarnika i ostrożnie usuń rękaw do pieczenia. Upieczone mięso podawaj na ciepło. Możesz dodać do niego ulubiony dodatek: ziemniaki lub kaszę i surówkę.

Pieczona szynka- Pyszności
Pieczona szynka- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także