Pieczone figi z nadzieniem z ricotty, miodu oraz orzechów włoskich. Elegancka i prosta przystawka

Słodkie, pieczone figi z nadzieniem z serka ricotta, miodu i orzechów włoskich to świetny pomysł na włoską przystawkę. Proste, pyszne i szybkie danie, którym zachwycisz swoich gości.
Włoskie antipasti
Włosi po prostu uwielbiają długie spotkania z przyjaciółmi przy lampce dobrego wina lub drinka i pysznych przystawkach. Naszą dzisiejszą propozycją jest połączenie słodkich fig z kremowym serkiem ricotta, chrupiącymi orzechami oraz miodem. Całość zapiekliśmy razem z parmezanem i otrzymaliśmy pyszną przekąskę. Idealnie smakuje do lampki drinki na bazie Martini Fiero oraz deski serów.
Jeśli chcesz wybrać idealnie dojrzałe figi- przyjrzyj im się dokładnie. Dojrzałe owoce mają intensywnie fioletowy kolor. Jeżeli skórka ugina się delikatnie pod naciskiem, to znaczy, że figa jest gotowa do spożycia
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz również: pieczone ziemniaki z piekarnika
Pieczone figi z ricottą, miodem i orzechami
Składniki:
- 8 fig
- 400 g serka RICOTTA
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 50 g pokruszonych orzechów włoskich
- sól/pieprz
- 4 łyżki miodu
- skórka z cytryny
Drink
- 100 ml Martini Fiero
- 100 ml tonicu
- lód
- plaster pomarańczy
Sposób przygotowania:
Do miski przełóż serek ricotta. Orzechy włoskie posiekaj i dodaj do sera. Wrzuć również starty parmezan i zetrzyj skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Pamiętaj, aby wcześniej sparzyć owoc. Ścierając skórkę uważaj, aby nie zetrzeć też białej błony- jest gorzka i nieprzyjemna w smaku.

Pieczone figi z ricottą, miodem i orzechami- Pyszności
Figi natnij na krzyż i delikatnie rozchyl kawałki. Wypełnij wnętrze przygotowaną masą z serkiem i dociśnij brzegi. Tak przygotowane figi ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej miodem, posyp orzechami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 10 minut.

Pieczone figi z ricottą, miodem i orzechami- Pyszności
W międzyczasie przygotuj drink. Lampkę do wina wypełnij lodem i wlej do środka 100 ml tonicu oraz 100 ml Martini Fiero. Udekoruj plasterkiem pomarańczy.

Pieczone figi z ricottą, miodem i orzechami- Pyszności
Upieczone figi podaj razem z drinkiem. Owoce możesz serwować samodzielnie lub w towarzystwie pieczywa. Najlepiej smakują na ciepło, prosto z piekarnika. Smacznego!

Pieczone figi z ricottą, miodem i orzechami- Pyszności
Komentarze