PrzepisPieczone ziemniaki z piekarnika mogą smakować niczym z ogniska. Wystarczy 1 dodatek

Pieczone ziemniaki z piekarnika mogą smakować niczym z ogniska. Wystarczy 1 dodatek

Pieczone ziemniaki z piekarnika mogą smakować niczym z ogniska. Wystarczy 1 dodatek
Paulina
23.07.2022 12:03

Pieczone ziemniaki, to smak dzieciństwa i biesiadowania przy ognisku. Pieczone ziemniaki w całości w mundurkach to świetny pomysł na niecodzienny obiad. Są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdzą się jako dodatek do niedzielnego obiadu lub samodzielne danie. Sprawdź jak je zrobić. 

Składniki na pieczone ziemniaki:

  • 1 kg małych ziemniaków
  • ok. 8-10 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania ziemniaków:

Ziemniaki bardzo dokładnie wyszoruj przy pomocy szczoteczki i przełóż wszystkie do miski z zimną wodą. Przygotuj drugą miskę, a w niej umieść mąkę, dodaj słodką paprykę i sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Ziemniaki po wyjęciu z wody od razu włóż do miski z mąką, obtocz w panierce i ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przed pieczeniem ponakłuwaj delikatnie ziemniaki w kilku miejscach widelcem. Blachę z ziemniakami wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzanie góra i dół) i piecz około 45 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości naszych ziemniaków. Jeśli masz większe egzemplarze to czas pieczenia, może się wydłużyć. Upieczone ziemniaki mają chrupiącą skórkę i miękki środek, możesz podawać je z różnymi dodatkami.

Obraz

Z czym podawać ziemniaki z piekarnika?

Pieczone ziemniaki są smacznym samodzielnym daniem. Dobrze smakują też jako dodatek do mięsa, ryby lub hamburgerów. Jeśli chcesz urozmaicić sobie posiłek, zjedz ziemniaczane danie z ulubionym dipem, majonezem, sosem pomidorowym lub czosnkowym. Naszym ulubionym połączeniem są ziemniaki z sosem na bazie jogurtu i czosnku.

Obraz

Składniki na sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 12% lub jogurtu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • (opcjonalnie) szczypta nasion gorczycy

Sposób przygotowania sosu:

Przeciśnij czosnek przez praskę i umieść w misce. Posyp go solą i pieprzem. Następnie dodaj majonez, jogurt lub śmietanę. Całość wymieszaj z sokiem z cytryny i szczypta cukru oraz gorczycą, jeśli lubisz. Podawaj do pieczonych ziemniaków. Całość będzie smakować obłędnie!

Możesz wypróbować też inne nasze przepisy na ziemniaki, wszystkie znajdziesz na naszym kanale Pyszności:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także