PrzepisBoczek pieczony Boryny, domowa wędlina na kanapki. Jest aromatyczna i rozpływa się w ustach

Boczek pieczony Boryny, domowa wędlina na kanapki. Jest aromatyczna i rozpływa się w ustach

Pieczony boczek Boryny na kanapki - Pyszności; Foto Canva.com
Pieczony boczek Boryny na kanapki - Pyszności; Foto Canva.com
04.12.2022 14:54

Swojskie wędliny to produkt spożywczy, który jest uwielbiany przez większość z nas. Zachwyca smakiem i wyjątkową recepturą. Jako, że zbliżają się święta, będziemy piec rozmaite wędliny. Świetną opcją może tu być pieczony boczek Boryny na kanapki.

Pieczony boczek Boryny na kanapki - prawdziwy hit wśród swojskich wędlin

Lubimy swojskie wędliny, przede wszystkim ze względu na wyjątkowy smak. Przygotowujemy je, według tradycyjnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Mamy w tym przypadku pewność, że nasze wędliny nie zawierają żadnych konserwantów. Prawdziwym hitem, jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkowego, na pewno będzie pieczony boczek Boryny na kanapki. Jak sama nazwa wskazuje, będzie tłusto i po chłopsku. Boczek ten jest aromatyczny, wyśmienity i słodko-pikantny.

Pieczony boczek - Pyszności
Pieczony boczek - Pyszności

Jak przygotować pieczony boczek?

Nie jest to nic skomplikowanego. Podstawą będzie tu odpowiednio świeży kawałek boczku, któremu nadamy odpowiedniego charakteru podczas przyprawiania i następnie pieczenia. Pieczony boczek idealnie smakuje na gorąco, jak i na zimno na kanapki.

Składniki:

  • kilogram świeżego boczku bez kości ze skórą
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ostra papryka - 2 łyżki
  • łyżeczka mielonych nasion kminku
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • łyżeczka mielonych nasion gorczycy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

Pieczony boczek Boryny na kanapki przygotujesz bardzo szybko. Nie jest wymagane specjalne czuwanie. Rozpoczynamy od przekrojenia naszego boczku na dwa kawałki. Kolejny krok to przygotowanie marynaty ze składników, które zostały wyżej wymienione. Wszystko mieszamy dokładnie do momentu aż powstanie gęsta pasta. Teraz przystępujemy do marynowania naszego mięsa. Dokładnie wcieramy przygotowaną marynatę w mięso. Następnie zawijamy boczek w folię aluminiową i wstawiamy na dwa dni do lodówki.

Boczek Boryny - Pyszności
Boczek Boryny - Pyszności

Po tym czasie przystępujemy do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni (góra-dół) i wstawiamy do niego boczek odwinięty z folii. Pieczemy przez około 90 minut, co jakiś czas obracają mięso - ważne jest to, by równomiernie się upiekło. Następnie wyjmujemy naszą wędlinę z piekarnika. Pieczony boczek jest już gotowy. Smacznego!

Jeśli lubisz swojskie przysmaki, to z pewnością zainteresuje Cię przepis na domowy smalec z cebulą i jabłkami. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także