NewsyPokazała, jak jej 89-letnia babcia robi pierogi. "Mam nadzieję, że ten przepis nie miał być rodzinną tajemnicą"

Pokazała, jak jej 89‑letnia babcia robi pierogi. "Mam nadzieję, że ten przepis nie miał być rodzinną tajemnicą"

Użytkowniczka Tik Tika udostępniła przepis babci na pierogi - Pyszności; Fot. Tik Tok: juliamaj30 (screenshot)
Użytkowniczka Tik Tika udostępniła przepis babci na pierogi - Pyszności; Fot. Tik Tok: juliamaj30 (screenshot)
05.05.2023 19:13, aktualizacja: 05.05.2023 21:03

Użytkowniczka Tik Toka zaprezentowała, jak z babcią przygotowuje pierogi. Wydawałoby się, że taki pomysł na wideo to żadna rewolucja, a jednak autorka doczekała się sporego odzewu. Aż 1500 komentarzy pojawiło się pod trwającym niecałą minutę nagraniem. Co tak bardzo poruszyło tiktokową społeczność?

"Mam nadzieję, że ten przepis nie miał być rodzinną tajemnicą" - napisała pod udostępnionym filmikiem autorka, posługująca się nickiem juliamaj30. Wideo zostało nagrane w języku angielskim, ale dziewczyna podkreśliła, że kierowniczką całego procederu robienia pierogów jest jej 89-letnia babcia, która urodziła się i wychowywała w Polsce. Jeśli jednak myślicie, że danie zostało przyrządzone na bazie najprostszej, tradycyjnej receptury, grubo się mylicie.

Pokazała przepis babci na pierogi. "Mam nadzieję, że to nie jest tajemnica"

Użytkowniczka Tik Toka - juliamaj30 - opublikowała wideo, na którym widać, jak wspólnie z babcią przygotowuje pierogi. Już na samym początku możemy dostrzec różnicę między prezentowaną recepturą, a tą najbardziej nam znaną. Przypomnijmy, że tradycyjne ciasto na pierogi robi się najczęściej z mąki, ciepłej wody i soli. Poza mąką, w tiktokowym nagraniu cała reszta została zastąpiona innymi składnikami. Ponadto, wyrobiona już masa powędrowała na noc do lodówki, co jest nieczęstą praktyką, zwłaszcza w przypadku ciasta pierogowego.

Ile jednak domów i rodzin, tyle przepisów. Tutaj widzimy, że bazą ciasta na pierogi jest mąka pszenna (typ 500), całe jaja oraz pełne mleko. Autorki nagrania nie zagniatały całości z ciepłymi składnikami - nie wspomniały o tym, by wcześniej podgrzewały mieszaninę mleka i jaj. Zazwyczaj jednak ciasto na pierogi wyrabia się z gorącą wodą - to daje gwarancję, że będzie bardziej elastyczne i delikatne. Natomiast samo przygotowanie pierogów bez wody, a na bazie mleka, nie jest rewolucją - tak często przyrządza się ciasto pod pierogi na słodko.

Komentujący wideo wskazali, że poważnym błędem jest obecność jajek w tym przepisie. Tradycyjna receptura wyklucza ich użycie z prostego powodu - jajka w cieście mogą spowodować, że stanie się ono twardsze. Natomiast prawdą jest też, że dodatek jajka sprawia, że ciasto nie wysycha i dobrze się lepi oraz może nabrać nieco bardziej elastycznej struktury. W wideo widzimy, że na kilogram mąki użyto czterech jajek. Finalnie jednak pierogi zdają się być naprawdę delikatne.

Pierogowe ciasto na bazie mleka i jajek. Przepis

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kg mąki

Składniki na farsz:

  • 3 cebule
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • ok. 500 gramów twarogu

Przygotowanie:

  1. Mleko połącz z jajami i dobrze rozmieszaj całość. Przesiej 3/4 mąki do dużej miski i zrób wgłębienie w środku.
  2. Do wgłębienia wlewaj stopniowo rozkłócone jaja z mlekiem. Zacznij zagniatać ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, stopniowo dodaj resztę mąki.
  3. Ciasto odłóż na noc do lodówki.
  4. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Ziemniaki ugotuj i utłucz, a następnie dodaj do nich zeszkloną cebulę.
  5. Do ostudzonych ziemniaków dodaj twaróg, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj całość.
  6. Tak przygotowanym farszem nadziewaj pierogi. Autorki nagrania z cienkich pasków ciasta wykrawały małe kawałki, które następnie wałkowały, by uzyskać placuszki do faszerowania. Gotowe pierogi gotowały w wodzie z dodatkiem soli i oliwy z oliwek.

Wypróbuj również nasz przepis na chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej. Efektowna i szybka przekąska na grilla:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także