PrzepisPierogi, których prawie nie musisz zagniatać. Najłatwiejszy przepis na święta

Pierogi, których prawie nie musisz zagniatać. Najłatwiejszy przepis na święta

Anna Lewandowska robi pierogi z mąki kasztanowej, fot. Canva
Anna Lewandowska robi pierogi z mąki kasztanowej, fot. Canva
18.12.2022 16:12

A gdyby tak całe wyrabianie ciasta na pierogi mogło zająć tylko 2-3 minuty? Z tym przepisem na pierogi ruskie jest to możliwe. Są łatwe w zrobieniu i idealne dla całej rodziny. Poznaj recepturę i zrób najszybsze pierogi w życiu.

Popularność pierogów ruskich w Polsce nie jest już tak duża, jak przed laty, ale kiedy w końcu się do nich dorwiemy - zrobionych według dobrego przepisu - nie możemy się oderwać. Puszyste ciasto i rozpływający się w ustach, aromatyczny farsz potrafią rozbudzić miłe wspomnienia z czasów, gdy to babcia serwowała nam ten przysmak.

Pierogi ruskie bywają mylnie kojarzone z Rosją, której temat nie jest ostatnio chętnie poruszany - a przynajmniej nie w pozytywnym znaczeniu, nawet jeśli chodzi tylko o jedzenie. To danie pochodzi z Rusi Czerwonej, krainy ciągnącej się od zachodniej Ukrainy do polskiej części Galicji Wschodniej. To stamtąd popularność pierogów ruskich rozprzestrzeniła się po całej Polsce i Ukrainie, gdzie, co ciekawe, często nazywane są one ,,pierogami polskimi".

Pierogi ruskie - Pyszności; foto: Canva
Pierogi ruskie - Pyszności; foto: Canva

To, co może nas zniechęcić, jeśli chodzi o pierogi, to wyrabianie ciasta. Na szczęście może być one łatwe, przyjemne i bardzo krótkie. Wszystko za sprawą tego przepisu.

Błyskawiczne pierogi ruskie

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 1/4 szklanki wody gazowanej
  • 0,5 kg twarogu
  • 6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Dodaj jedną płaską łyżkę soli, przykryj miskę talerzykiem i odstaw na 20 minut. Po tym czasie dolej wodę gazowaną i dłonią uformuj z ciasta kulę. Następnie przykryj na kolejne 20 minut.

Pierogi ruskie - Pyszności; foto: Canva
Pierogi ruskie - Pyszności; foto: Canva

Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.

Ugotowane w mundurkach ziemniaki obierz ze skórki i razem z twarogiem przeciśnij przez praskę. Dodaj usmażoną cebulę, dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj.

Ciasto z miski wyłóż na podsypany mąką blat lub stolnicę. Wyrabiaj dłonią 2-3 minuty. Następnie rozwałkuj je i wytnij krążki przy pomocy szklanki. Na każdy wyłóż trochę farszu, sklej i zawiń brzeg w warkoczyk. Gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Obejrzyj też ten filmik z przepisem na wuzetkę bez pieczenia. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także