PrzepisPierogi ruskie zamieniają się w ukraińskie. Skąd naprawdę pochodzą? Przepis na najlepsze pierogi

Pierogi ruskie zamieniają się w ukraińskie. Skąd naprawdę pochodzą? Przepis na najlepsze pierogi

Pierogi ruskie zamieniają się w ukraińskie. Skąd naprawdę pochodzą? Przepis na najlepsze pierogi
Ewa
10.03.2022 13:04, aktualizacja: 17.06.2022 09:12

Skąd pochodzą pierogi ruskie? Czy są z Rosji? Dlaczego zmieniły nazwę na ukraińskie? Pierogi ruskie to jedna z najpopularniejszych potraw w Polsce. Lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli, a w polskich domach goszczą od wielu lat. Jak zrobić idealne pierogi ruskie? Przepis na ciasto i farsz.

Tradycyjnie nadziewane są farszem z twarogu i ziemniaków z dodatkiem pieprzu i podsmażonej cebuli. Skąd wzięły się pierogi ruskie (pochodzenie pierogów jest rosyjskie czy niekoniecznie?) i jaki jest patent na idealne ciasto?

Pierogi ukraińskie zamiast ruskich

Wiele restauracji w całej Polsce w ramach małego protestu przeciwko trwającej w Ukrainie wojnie postanowiło zmienić nazwę swoich pierogów z ruskich na ukraińskie. To symboliczny gest wsparcia ze strony polskich przedsiębiorców. Symboliczny, ale bardzo zauważony, bo do akcji dołącza coraz więcej restauracji.

Ten pomysł spotkał się z dużą aprobatą w internecie, a przyklasnęła mu nawet Magda Gessler.

Nic już nie będzie takie jak przedtem. A pierogi dla mnie mogą być już tylko ukraińskiepowiedziała restauratorka w rozmowie z Gazeta.pl
Obraz

Czy pierogi ruskie pochodzą z Rosji?

Zastanawialiście się, skąd pochodzą pierogi ruskie? Czy są z Rosji – jak wskazuje nazwa? Chociaż nazwa mogłaby sugerować, że nasze ulubione pierogi korzeniami sięgają Rosji, to jest to jednak nieprawda. W Polsce pojawiły się około XIII wieku. Przywędrowały podobno z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Legenda głosi, że polski duchowny Jacek Odrowąż, wybrał się z wizytą do Kijowa, gdzie poczęstowano go wyjątkową potrawą - pierogami. Zasmakowały mu tak bardzo, że przywiózł je ze sobą do Polski.

Niektórzy badacze uważają, że akcja ze zmianą nazwy pirogów ruskich na ukraińskie jest nieco na wyrost.

To niefortunne. Zanim cokolwiek zbojkotujemy, powinniśmy sprawdzić, czy dobrze wybraliśmy cel – mówi badaczka kultury kulinarnej Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Skąd się wzięła nazwa pierogów ruskich? To odniesienie do ziem ruskich dawnej Rzeczpospolitej, ziem ruskich XIX wieku pod zaborami. Obecnie znajdują się one na terytorium Ukrainy i Białorusi. Istnieją dokumenty z XIX wieku, które twierdzą, że pierogi ruskie to też pierogi drożdżowe i pieczone, wypełnione różnymi farszami.

Pierogi ruskie- oryginalna nazwa

Obraz

W czasach, gdy tereny dzisiejszej Ukrainy należały jeszcze do Polski, pierogi "ruskie" określano mianem "polskich". Kiedy jednak straciliśmy Lwów, ich nazwa została zmieniona na pierogi "ruskie" i tak pozostało już do dziś.

Farsz na pierogi ruskie – składniki

Podstawą farszu na pierogi ruskie są ziemniaki i twaróg. Niekiedy gospodynie nieco modyfikują ich wnętrze. Można znaleźć przepisy na pierogi ruskie z dodatkiem orzeźwiającej mięty (najlepiej smakują latem), bryndzą zamiast twarogiem (według przepisu Magdy Gessler i gospodyń z Podhala) czy też wegańskie z tofu zamiast twarogu.

Żeby ciasto na ruskie pierogi wyszło idealne, nie można do niego dodawać jajka, które może spowodować, że będzie twarde. Nie można zapomnieć o gorącej wodzie z kilkoma kropelkami oleju.

Jak zrobić domowe pierogi ruskie?

Zdradzimy Ci nasz sprawdzony przepis na pierogi ruskie w domu.

Ciasto na pierogi ruskie:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 280 ml gorącej wody

Farsz na ruskie:

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 400 g ziemniaków (typ B lub C)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Prosty przepis na pierogi ruskie

Zacznijmy od przygotowania farszu.

Cebulę drobno posiekaj w kostkę i zeszklij na patelni. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę (najlepiej zrób to, gdy są jeszcze ciepłe) lub ubij przy pomocy tłuczka. Przełóż je do garnka lub miski i dodaj twaróg. Możesz również przepuścić go przez praskę. Wybierz twaróg tłusty lub półtłusty. Następnie dodaj: podsmażoną cebulkę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto na pierogi ruskie

Kiedy farsz na pierogi ruskie jest już gotowy – czas przygotować ciasto. Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis, dzięki któremu będzie miękkie i elastyczne. Do miski przesiej mąkę, dodaj gorącą wodę, olej i sól i całość wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki lub od razu wyrabiaj rękami. Kiedy ciasto będzie miękkie i elastyczne uformuj je w kulkę i odstaw na 15 minut, żeby odpoczęło. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania. 

Podziel ciasto na kilka części. Rozwałkuj je dość cienko na blacie podsypanym mąką i wytnij kółka przy pomocy szklanki.

Na środku każdego kawałka umieść farsz i zlep brzegi. Możesz je docisnąć palcami lub widelcem. Jeśli chcesz, to możesz również stworzyć falbankę. Nie przejmuj się, jeśli za pierwszym razem nie będą wyglądały idealnie. To zajęcie wymaga czasem odrobiny wprawy. Pamiętaj jednak, żeby dokładnie zalepić wszystkie brzegi, bo w przeciwnym wypadku farsz może wypłynąć podczas gotowania.

Pierogi gotuj w osolonej, wrzącej wodzie przez 3-4 minuty.

Gotowe pierogi podawaj na ciepło. Z czym podawać pierogi ruskie? Możesz polać je okrasą z cebulki, cebulki z boczkiem lub w towarzystwie kwaśnej śmietany. Świetnie smakują też odsmażane.

Mrożenie pierogów ruskich

Jeśli chcesz zamrozić pierogi ruskie, to wrzuć je do gotującej się wody na 30 sekund. Wyłóż je na tacę posypaną mąką lub posmarowaną olejem. Zrób to tak, żeby nie dotykały się nawzajem, bo mogą się posklejać. Kiedy pierogi ostygną, wsuń tackę do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie (kiedy pierogi będą już podmrożone) możesz przełożyć je do jednego pojemnika- nie powinny już się sklejać.

Obraz

Pierogi ruskie (lub ukraińskie) to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Sprawdź na nie przepis na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także