Babcia Kazia dodaje do pierogów ruskich ważny składnik. Nadaje im nowy, odświeżający smak

Pierogi ruskie - Pyszności; Foto Canva.com

Nie ulega żadnej wątpliwości, że pierogi ruskie to jedno z ulubionych dań kuchni polskiej. Tradycyjna receptura na ciasto, odpowiedni farsz i dokładny czas gotowania – wszystko to ma istotne znaczenie, jeśli chcemy uzyskać kulinarne arcydzieło. Sekret babci Kazi zachwyci wszystkich miłośników tego dania.

Pierogi ruskie – z czego wynika ich popularność?

Ten rodzaj pierogów to bez wątpienia to danie, które uwielbia praktycznie każdy z nas. Najlepsze wydają się właśnie te „babcine receptury”, dzięki którym nasze pierogi są jedyne w swoim rodzaju. Odpowiednio miękkie ciasto, czy rozpływający się w ustach farsz – między innymi taki efekt uzyskamy, gdy zdecydujemy się ulepić pierogi ruskie. Pomimo tego, że jest to proces praco- i czasochłonny, to dla takiego efektu naprawdę warto jest poświęcić swój wolny czas. Odsmażone na patelni lub prosto z wody – to od Ciebie zależy, na co się zdecydujesz!

Perfekcyjne pierogi – Pyszności; foto: Canva

Jak przygotować pierogi ruskie według przepisu babci Kazi?

Jeśli już mówimy o tradycyjnych recepturach, to nie mogło tu zabraknąć przepisu babci Kazi. Podstawą jest tu jeden składnik, który naszym pierogom nadaje nowego, wyjątkowego i odświeżającego smaku. Przekonajcie się sami, a na pewno nie pożałujecie!

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju.

Składniki na farsz:

  • 250 g sera białego
  • 6 średnich ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie
  • sól i pieprz do smaku
  • cebula pokrojona w kostkę (należy ją zeszklić na oleju)
  • łyżka mięty (liście dobrze jest zetrzeć w dłoniach).

Sposób przygotowania:

pierogi ruskie domowej roboty

Pierogi ruskie – Pyszności

Pierogi ruskie nabiorą odpowiedniego smaku, jeśli do farszu dodamy mięty. Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Z wyżej przedstawionych składników zagniatamy ciasto. Pamiętaj, że musi być odpowiednio miękkie. Następnie, należy je rozwałkować i przy pomocy szklanki wykroić okręgi. Teraz czas na nadziewanie. Wszystkie składniki należy połączyć i tak powstałą masę nakładać na każdy krążek z ciasta. Lepimy pierogi i następnie gotujemy w osolonej wodzie. Pierogi ruskie podajemy z zeszkloną cebulką. Smacznego!

Szukasz inspiracji na obiad? Zobacz przepis na roladki z kurczaka po bolońsku. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×