PrzepisSiostra Anastazja podała przepis na najlepsze pierogi ruskie pod słońcem. Farsz to mistrzostwo świata

Siostra Anastazja podała przepis na najlepsze pierogi ruskie pod słońcem. Farsz to mistrzostwo świata

Siostra Anastazja podała przepis na najlepsze pierogi ruskie pod słońcem. Farsz to mistrzostwo świata
Paulina
17.08.2022 10:41, aktualizacja: 16.10.2023 09:27

Pierogi ruskie - kto z nas ich nie lubi? Często ich gotowanie nas przeraża, a to przecież nic trudnego. Potrzeba nam tylko kilka składników i dosłownie 20 minut, by je przygotować. Siostra Anastazja przedstawiła swój przepis, który dorównują tym domowym.

Polskimi pierogami możemy się nimi poszczycić na całym świecie. Jak zrobić ciasto na pierogi? Ile osób tyle przepisów. My dziś pokażemy sposób siostry Anastazji. Gotująca siostra zakonna pokazała niezawodny patent na gładkie, elastyczne ciasto oraz soczysty farsz do pierogów.

Pierogi - Pyszności; Foto canva.com
Pierogi - Pyszności; Foto canva.com

Pierogi ruskie siostry Anastazji

Składniki:

      
  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżki soli

Nadzienie do pierogów ruskich:

        
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 200 g białego sera
  • 1 duża cebula
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
Pierogi - Pyszności; Foto Canva.com
Pierogi - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania pierogów:

Zacznij od przygotowania farszu do pierogów. Ugotuj ziemniaki, następnie je ostudź i wymieszaj razem z białym serem. Masa nie musi być gładka. Mogą znaleźć się tam grudki. Następnie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na oleju. Tak podpieczoną cebulę połącz z masą ziemniaczano-serową. Dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem. Tak, by masa była pikantna.

Następnie przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicy umieść mąkę i wymieszaj ją z solą. Zrób w niej wgłębienie i umieść w środku jajko. Wszystko delikatnie mieszaj, dodając letnią wodę. Pamiętaj, by nie była gorąca. Ciasto może nie wyjść. Całość wyrabiamy ręcznie, bardzo powoli by ciasto było miękkie.

Po wyrobieniu ciasta dokładnie je rozwałkowujemy. Grubość ciasta powinna mieć ok. 2 mm. Wykrój szklanką krążki i wypełnij je farszem. Dokładnie sklej brzegi pierogów. Umieść je na blacie posypanym mąką, tak by się nie przykleiły. Wstaw wodę w garnku do ugotowania pierogów. Wrzuć je na posoloną i wrzącą wodę. Gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Tak przygotowane pierogi podawaj z podsmażoną cebulką na maśle.

Jeśli jesteś fanem pierogów, mamy przepis na pierogi po ukraińsku. Prosty przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także