Pierś z kurczaka w boczku z sosem BBQ i cheddarem. Prosty obiad z drobiem w roli głównej

Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności

Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności

Soczysta pierś z kurczaka w boczku to pomysł na kurczaka w nowym wydaniu. Jej wnętrze skrywa sos BBQ i ciągnący się ser cheddar.

Pomysł na filety z kurczaka

Pierś z kurczaka to mięso, które najczęściej gości w naszej kuchni. Można z niej wyczarować wiele pyszności, którymi zachwycisz swoich bliskich. Dziś mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na soczystą, kruchą i pyszną pierś z kurczaka. Zawinęliśmy ją w boczek i nafaszerowaliśmy serem cheddar i sosem BBQ. Świetnie sprawdzi się na obiad, ciepłą kolację i gorące danie na imprezę. Twoi znajomi na pewno poproszą o przepis.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Zobacz również: soczyste skrzydełka z kurczaka w sosie BBQ

Pierś z kurczaka w boczku

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 4 łyżki sosu BBQ
  • 40 g tartego sera cheddar
  • 12 plastrów boczku

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek. Natnij ją tak, aby powstały dwa płaty (nie rozcinaj do końca). Posmaruj mięso sosem BBQ. Najłatwiej będzie zrobić to przy pomocy silikonowego pędzelka. Następnie posyp całość startym serem cheddar. Ten dojrzewający, brytyjski ser o wyrazistym smaku świetnie komponuje się z kurczakiem i sosem BBQ.

Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności

Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności

Następnie ponownie przyłóż dwie części, tworząc „kanapkę”. Na desce ułóż plastry boczku tak, aby nachodziły na siebie. Ułóż na środku nafaszerowaną pierś i zawiń w boczek. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić.

Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności

Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności

Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj sosem BBQ. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.

Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności

Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności

Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Możesz serwować je samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami, jak ziemniaki czy frytki. Nie zwlekaj z podaniem, bo nasz kurczak najlepiej smakuje na ciepło, kiedy ser apetycznie wypływa z wnętrza.
Smacznego!

Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności

Pierś z kurczaka w boczku- Pyszności


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×