Piętrowy burger z chleba tostowego – stworzony do dzielenia

Burgery to coś, co po prostu uwielbiamy. Przygotowane w domu smakują po prostu najlepiej. Dziś stworzyliśmy przekąskę w nietypowym wydaniu – piętrowy burger z chleba tostowego z cheddarem i ogórkami kiszonymi. Zdecydowanie trzeba przyznać- w takiej formie robi wrażenie!

Domowe burgery smakują najlepiej

W burgerach najbardziej lubimy to, że można tworzyć z nimi kompozycje na wiele różnych sposobów. Dodatki pozwalają stworzyć autorskie burgery w przeróżnych smakach. Czasami zwykły sos potrafi całkowicie odmienić danie. Klasyczną i sprawdzoną kompozycją jest mięso wołowe, ogórki kiszone, cheddar i pomidor. Do tego dorzuciliśmy ulubiony ketchup i gotowe. Dzięki temu, że bazą jest chleb tostowy, to nawet prosta kompozycja dodatków wywoła zaskoczenie. Taki efektowny burger zrobi wrażenie na całej Twojej rodzinie i na znajomych.

Piętrowy burger z chleba tostowego – składniki

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • sól/pieprz
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 pomidor
  • 3 ogórki kiszone
  • 15 plastrów sera cheddar

Przepis na piętrowego burgera

Zacznij od przygotowania mięsa. Do burgerów powinno używać się jedynie mielonej wołowiny. Głównie dlatego, że można ją jeść w różnych stopniach wysmażenia, w przeciwieństwie do innych mięs. Na grillową patelnię wyłóż mięso, przykrywając jej całą powierzchnię. W ten sposób powstanie jeden duży kotlet. Jak go przewrócić? Sięgnij po talerz i przekręć tak, jak omlet. Na filmiku dokładnie pokazujemy, jak to zrobić. Po przewróceniu mięsa na drugą stronę dopraw je do smaku solą oraz pieprzem.

Chleb tostowy ułóż w wieżyczkę i wykrój środek.  Kotleta z wołowiny podziel na 9 kwadratów. Do środka chleba tostowego wkładaj po kolei- mięso, ser żółty, plasterek pomidora i ogórki kiszone. Ser żółty powinien znaleźć się również na bokach. Powtarzaj warstwy tak, aby wypełnić całe wnętrze chleba tostowego. Całość zabezpiecz przy pomocy patyczków do szaszłyków. Tak przygotowanego burgera wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Piętrowy burger z chleba tostowego

Tak przygotowanego burgera możesz podzielić na mniejsze części. Podawaj go na ciepło prosto z piekarnika. Polej go ulubionym ketchupem i gotowe. Smacznego!

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×