Ma więcej witaminy C niż cytryna, jesienią każdy pije ją z herbatą

Pigwa ze słoika w cukrze do herbaty - Pyszności; Foto: Canva, screen z filmu:https://www.youtube.com/watch?v=gABsBWFvNJo

Lubimy urozmaicać nawet nasze rytualne czynności, takie jak picie herbaty. Sposobem na to może być ten przepis na pigwę ze słoika w cukrze do herbaty.

Pigwa nie jest najbardziej popularnym owocem w Polsce, chociaż jest prawdziwym zdrowotnym kolosem. Ma w sobie siedem razy tyle witaminy C co cytryna, mnóstwo błonnika, reguluje nasz poziom glukozy i cholesterolu. Idealnie nadaje się na jesienny sezon chorobowy, bo wzmacnia naszą odporność.

Pigwa ze słoika w cukrze do herbaty – Pyszności; Foto: Canva

Chociaż o jej zastosowaniu najczęściej słyszy się przy rozmowach o słynnej pigwówce, my polecimy ci ten owoc w nieco innej formie.

Pigwa w cukrze do herbaty – przepis.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy. Powinny mieć żółty kolor. Zielone owoce są jeszcze niedojrzałe.
  • 300 g cukru.

Sposób przygotowania: 

Przygotuj również kilka słoików. Nie zapomnij o wcześniejszym ich wyparzeniu w celu pozbycia się zanieczyszczeń.

Pokrój owoce na części i wyrzuć gniazda nasienne. Są gorzkie i do niczego nam się dzisiaj nie przydadzą. Teraz uzyskane kawałki pigwy potnij na mniejsze kawałki i umieść je w słoikach, tworząc warstwy: pigwa – cukier. Po dwóch godzinach owoce powinny już puścić sok, który możesz dodawać do herbaty.

Jeśli chcesz, by twój pigwowy przetwór pozostał na dłużej, możesz poddać go pasteryzacji. W tym celu musisz wstawić swoje słoiki do garnka, zalać do poziomu 2/3 wysokości  i gotować przez 15-20 minut. Następnie wystudź je, ustawiając słoiki dnem do góry.

Pigwa ze słoika w cukrze do herbaty – Pyszności; Foto: Pexels

Najzdrowsza herbata, jaką piłeś!

Skoro już przygotowałeś coś tak zdrowego jak pigwę ze słoika w cukrze do herbaty, zadbaj o to, by tego zdrowego efektu nie popsuć. Witamina C, ze wszystkich możliwych witamin, jest narażona na zniszczenie podczas obróbki cieplnej.

Zanim więc dodasz uzyskany syrop do herbaty, poczekaj, aż ta nieco ostygnie. Kiedy osiągnie temperaturę poniżej 70 stopni, witamina C z pigwy jest już bezpieczna!

 

A wy jakie przetwory robicie w domu? Łapcie ekstra przepis na ogórki w zalewie gyros na naszym kanale YouTube!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×