Pyszna pizza kalafiorowa o niskiej zawartości węglowodanów. Znacznie zdrowsza, ale równie smaczna!

Pizza – smaczne i idealne danie na praktycznie każdą okazję. Większość z nas ją uwielbia. Niestety ta pyszna potrawa ma jedną sporą wadę – jest dość kaloryczna i zawiera dużą ilość węglowodanów, głównie przez jej spód. Mimo wspaniałego smaku, nie jest to najlepsza opcja dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. W związku z tym, dzisiaj zaproponuję ci znacznie zdrowszą, alternatywną wersję klasycznej pizzy, o niskiej zawartości węglowodanów. Może cię to lekko zdziwić, ale pizza, o której mówię będzie miała spód z… kalafiora! Może i nie brzmi to wspaniale, ale nie zrażaj się. Muszę przyznać, że ta pizza jest naprawdę pyszna i w smaku wcale nie jest gorsza od tej klasycznej, na cieście z białej mąki.

 

pizza-1

Pizza kalafiorowa krok po kroku:

Składniki:

  • 1 mała głowa kalafiora
  • 1 duże jajko
  • 2 szklanki startej mozzarelli
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego
  • 1/4 szklanki świeżych liści bazylii

Sposób przygotowania:

1. Pokrój kalafiora na różyczki.

pizza-2

2. Przełóż kalafiora do blendera i miksuj tak długo, aż będzie miał konsystencję podobną do ryżu.

pizza-3

3. Wyłóż na blaszce papier do pieczenia, a następnie równomiernie rozsmaruj na niej zmiksowanego wcześniej kalafiora.

pizza-4

4. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 15 minut.

pizza-5

5. Upieczonego kalafiora przełóż z blaszki do dużej miski. Dodaj do niego jedno rozbite jajko.

pizza-6

6. Następnie do miski dodaj także startą mozzarellę…

pizza-7

7. …oraz starty parmezan.

pizza-8

8. Zawartość miski dokładnie wymieszaj.

pizza-10

9. Przygotowaną masę równomiernie nałóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.

pizza-11

10. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 15 minut.

pizza-12

11. Po 15 minutach wyjmij ciasto i rozsmaruj na nim sos pomidorowy. (przy krawędziach zostaw puste miejsce)

pizza-12

12. Posyp pizzę startym serem oraz świeżymi liśćmi bazylii.

pizza-13

13. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz tak długo, aż ser się roztopi. (ok 5-8 minut) Po tym czasie wyjmij gotową pizzę. Możesz pokroić ją na małe kawałki.

pizza-13

Smacznego!

pizza-14

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×