PrzepisDania głównePyszna pizza kalafiorowa o niskiej zawartości węglowodanów. Znacznie zdrowsza, ale równie smaczna!

Pyszna pizza kalafiorowa o niskiej zawartości węglowodanów. Znacznie zdrowsza, ale równie smaczna!

Pyszna pizza kalafiorowa o niskiej zawartości węglowodanów. Znacznie zdrowsza, ale równie smaczna!
Ala Krauzowicz
25.04.2016 11:35, aktualizacja: 17.05.2017 15:12

Pizza - smaczne i idealne danie na praktycznie każdą okazję. Większość z nas ją uwielbia. Niestety ta pyszna potrawa ma jedną sporą wadę - jest dość kaloryczna i zawiera dużą ilość węglowodanów, głównie przez jej spód. Mimo wspaniałego smaku, nie jest to najlepsza opcja dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. W związku z tym, dzisiaj zaproponuję ci znacznie zdrowszą, alternatywną wersję klasycznej pizzy, o niskiej zawartości węglowodanów. Może cię to lekko zdziwić, ale pizza, o której mówię będzie miała spód z... kalafiora! Może i nie brzmi to wspaniale, ale nie zrażaj się. Muszę przyznać, że ta pizza jest naprawdę pyszna i w smaku wcale nie jest gorsza od tej klasycznej, na cieście z białej mąki.

Obraz

Składniki:

  • 1 mała głowa kalafiora
  • 1 duże jajko
  • 2 szklanki startej mozzarelli
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego
  • 1/4 szklanki świeżych liści bazylii

1. Pokrój kalafiora na różyczki.

Obraz

2. Przełóż kalafiora do blendera i miksuj tak długo, aż będzie miał konsystencję podobną do ryżu.

Obraz

3. Wyłóż na blaszce papier do pieczenia, a następnie równomiernie rozsmaruj na niej zmiksowanego wcześniej kalafiora.

Obraz

4. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 15 minut.

Obraz

5. Upieczonego kalafiora przełóż z blaszki do dużej miski. Dodaj do niego jedno rozbite jajko.

Obraz

6. Następnie do miski dodaj także startą mozzarellę...

Obraz

7. ...oraz starty parmezan.

Obraz

8. Zawartość miski dokładnie wymieszaj.

Obraz

9. Przygotowaną masę równomiernie nałóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.

Obraz

10. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 15 minut.

Obraz

11. Po 15 minutach wyjmij ciasto i rozsmaruj na nim sos pomidorowy. (przy krawędziach zostaw puste miejsce)

Obraz

12. Posyp pizzę startym serem oraz świeżymi liśćmi bazylii.

Obraz

13. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz tak długo, aż ser się roztopi. (ok 5-8 minut) Po tym czasie wyjmij gotową pizzę. Możesz pokroić ją na małe kawałki.

Obraz

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także