NewsyPrzepis na prawdziwie polską pizzę, który pamięta PRL. Robił ją zawsze mój dziadek

Przepis na prawdziwie polską pizzę, który pamięta PRL. Robił ją zawsze mój dziadek

Przepis na prawdziwie polską pizzę, który pamięta PRL. Robił ją zawsze mój dziadek
Ewa
24.02.2021 11:54

Nie ma zbyt dużo wspólnego z tradycyjną, włoską pizzą na cienkim cieście. Jest gruba i pełna dodatków. Taką właśnie przygotowywał mój dziadek Józek!

Składniki:

Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 0,5 szklanki mleka

Dodatki:

  • 4 kiełbasy
  • cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • papryka
  • pomidor
  • 200 g startego, żółtego sera
  • ketchup
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozdrobnij i wymieszaj z 3 łyżeczkami cukru. Odstaw do rozpuszczenia.
  2. W misce wymieszaj mąkę, sól i łyżeczkę cukru. Zrób wgłębienie i dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj i odstaw.
  3. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż kiełbasę pokrojoną w plasterki. Dorzuć cebulę pokrojoną w pióra.
  4. Gdy cebula się zarumieni- przerzuć zawartość patelni do miseczki.
  5. Na patelni podsmaż posiekane pieczarki z solą, pieprzem i oregano.
  6. Do ciasta dodaj jajka, oliwę i mleko i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  7. Blachę (21cm x 26cm) wysmaruj dobrze oliwą i wyłóż ciasto, rozciągając je rękami do brzegów i odstaw na 30 minut.
  8. Na ciasto zetrzyj trochę sera. Ułóż na nim podsmażoną kiełbasę z cebulką, pieczarki, pokrojoną paprykę i plasterki pomidora.
  9. Posyp pomidora odrobiną soli i pieprzu i zetrzyj resztę sera.
  10. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut z grzaniem góra-dół, a następnie dopiecz przez 10 minut z grzaniem od spodu.
  11. Podawaj z ketchupem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także