PrzepisDodaj go do ciasta na placki. Najlepsze, najsmaczniejsze placuszki świata zrobisz na tym niepozornym płynie w 10 minut

Dodaj go do ciasta na placki. Najlepsze, najsmaczniejsze placuszki świata zrobisz na tym niepozornym płynie w 10 minut

Dodaj go do ciasta na placki. Najlepsze, najsmaczniejsze placuszki świata zrobisz na tym niepozornym płynie w 10 minut
Ewa
06.09.2022 10:34

Placki to jeden z szybkich patentów na pożywne śniadanie na słodko. Znamy je w różnych wydaniach: racuchy, pancakes, czy naleśniki z bananów. Mamy jednak prosty patent, dzięki któremu będą jeszcze smaczniejsze. Już nigdy nie dodasz wody ani mleka!

Puszyste placuszki śniadaniowe

Kiedy nadchodzi jesień i zima, a poranki są chłodne, to chętnie sięgamy po proste śniadania na ciepło, które umilą nam wstawanie. Uwielbiamy placuszki pod wszelakimi postaciami- są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Świetnie sprawdzają się jako pierwsze i drugie śniadanie lub pyszny podwieczorek. Wiele osób popełnia mały błąd i do przygotowania ciasta używa mleka lub (co gorsza) wody. Zamień je na kefir- placki będę jeszcze bardziej puszyste i delikatne.

Takie placuszki to świetna alternatywa dla drożdżowych racuchów- nie musisz czekać, aż wyrosną, a ich przygotowanie zajmie Ci 10 minut.

Placki z cynamonem i jabłkami

Składniki:

  • 100 ml kefiru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • olej

Sposób przygotowania:

Zrobienie pysznych placków z jabłkami na kefirze jest naprawdę proste. Zacznij od wbicia do miski jajek.  Dodaj do nich cukier puder i dokładnie wymieszaj mikserem lub trzepaczką, aby napowietrzyć masę. Jeśli wybierasz słodkie odmiany jabłek, takie jak lobo, ligol czy malinówka, to możesz zmniejszyć trochę ilość cukru.

Obraz

Następnie dodaj kefir, mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Jabłka dobrze umyj, obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do ciasta, posyp cynamonem i dokładnie wymieszaj. Nie ma lepszego połączenia jesiennego niż chrupiące jabłka i aromatyczny cynamon!

Na patelni rozgrzej olej roślinny i wykładaj po łyżce ciasta. Smaż z obu stron, aż apetycznie się zarumienią. Następnie odsącz placki na kawałku ręcznika papierowego, aby nie były zbyt tłuste. Udekoruj je cukrem pudrem i serwuj swoim bliskim. Smacznego!

Obraz

Jeśli szukasz więcej inspiracji na pyszne placki- zerknij na nasz kanał na YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także