Jeżeli masz ochotę na ciekawe danie, to koniecznie wypróbuj tych placków z cukinii i sera żółtego.

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. W Polsce nazywa się ją czasami kabaczkiem.

To warzywo zyskało ogromne uznanie przede wszystkim w Europie. Dlaczego tak bardzo je pokochaliśmy? Ma mało kalorii oraz wyśmienity smak. Oprócz tego, usprawnia przemianę materii, zawiera witaminę C, B1, PP oraz karoten.


Cukinię można przyrządzać na wiele sposobów. W tym artykule znajdziesz przepis jak przyrządzić z niej pyszne placki. Do dzieła!
Składniki:


- 4 cukinie
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 110 g posiekanego szczypiorku
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka soli
- 110 g startego sera żółtego
- olej
Sposób przygotowania:
1. Zetrzyj cukinię na tarce.


2. Startą cukinię przełóż do miski. Dodaj do niej sól i dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę.
3. Po godzinie do miski z cukinią dodaj mąkę, szczypiorek, czosnek, pieprz cayenne i żółty ser. Wbij 2 jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj.


4. Na patelni rozgrzej olej. Następnie uformuj na niej placki z przygotowanej przed chwilą masy. Smaż przez ok. 7 minut, w między czasie odwracając placki na drugą stronę.
Przełóż gotowe placki na talerz. Smacznego!


Komentarze