Babcia Irenka dodaje do placków ziemniaczanych nietypowy składnik. Dzięki niemu w środku są miękkie jak poduszeczka

Babcia Irenka dodaje do placków ziemniaczanych nietypowy składnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli nie masz pomysłu na obiad – wykonaj placki ziemniaczane babci Ireny. Potrawa rozpływa się w ustach! Wspaniale smakuje z dodatkiem sosu, czy zwykłej śmietany. Sekret dania tkwi w dodatku nietypowego składnika. Poniżej podajemy więcej szczegółów.

Wspaniałe placki ziemniaczane

placki ziemniaczane z kurczakiem

Placki ziemniaczane – Pyszności

Placki ziemniaczane to wyjątkowo proste w wykonaniu i smaczne danie. W związku z tym świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na deser. W skład tej potrawy wchodzą zazwyczaj ziemniaki, cebula, sól, czy niewielka ilość mąki.

Jednak placki ziemniaczane babci Ireny zawierają jeszcze jeden, wyjątkowy składnik. Jest nim biały ser. Nie tylko wzbogaca on smak potrawy, ale również nadaje jej wyjątkowo delikatnej konsystencji.

Placki ziemniaczane babci Ireny

Smażenie placków – Pyszności; Foto: Canva.com

Babcia Irena wie jak przygotować smaczne i delikatne placki ziemniaczane. Wystarczy pamiętać o dodatku nietypowego składnika – białego sera. Potrawa ta wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. 

Składniki:

1 kg ziemniaków
3 łyżki mąki
cebula
2 jajka
150 g sera białego
sól i pieprz

Sposób wykonania:

Obierz ziemniaki, a następnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach bezpośrednio do miski. W kolejnym kroku pokrój cebulę w drobną kostkę i połącz ją ze startymi ziemniakami. Dodaj jajka, mąkę oraz ser biały. Na końcu całość dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.

Następnie nakładaj porcje masy ziemniaczanej na rozgrzaną patelnię. Placki smaż z każdej strony około 3 minuty. Gotowe placki powinny odznaczać się pięknym, złotym kolorem. Potrawa najlepiej smakuje na ciepło. Poza tym ziemniaczane placki babci Ireny wspaniale współgrają z dodatkiem sosu grzybowego, czy śmietany.

Pamiętaj, aby smażyć placki na średnim ogniu. Dzięki temu potrawa nie przypali się i będzie miała idealną konsystencję. Po usmażeniu placków polecamy odkładać je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. W ten sposób usuniesz z potrawy nadmiar tłuszczu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować genialny placek ziemniaczany z indykiem XXL krok po kroku.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×