PoradyDlaczego placki po usmażeniu są pełne tłuszczu? 1 trik zapobiegnie nagminnej wpadce gospodyń

Dlaczego placki po usmażeniu są pełne tłuszczu? 1 trik zapobiegnie nagminnej wpadce gospodyń

Co zrobić, aby placki ziemniaczane nie nasiąkały tłuszczem - Pyszności; Foto: Canva.com
Co zrobić, aby placki ziemniaczane nie nasiąkały tłuszczem - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
05.09.2022 12:55

Pyszne, kruche placki ziemniaczane wspaniale sprawdzą się na obiad. Potrawa ta jest niezwykle prosta w wykonaniu. Jednak niekiedy zdarza się, że wychodzi nam wyjątkowo tłusta. W konsekwencji danie staje się niesmaczne. Co zrobić, aby placki ziemniaczane nie nasiąkały tłuszczem? Okazuje się, że wystarczy dodać do masy ziemniaczanej jeden składnik.

Idealna potrawa z ziemniaków

Placki ziemniaczane - Pyszności
Placki ziemniaczane - Pyszności

Niekiedy marzą nam się pyszne placki ziemniaczane. Najlepiej, jeśli są kruche z zewnątrz i miękkie w środku. W związku z tym postanawiamy usmażyć tę wspaniałą potrawę. Jednak podczas degustacji okazuje się, że placki ociekają tłuszczem. W konsekwencji nie tylko tracą na smaku, ale również i konsystencji. W takim razie jak temu zapobiec? Co zrobić, aby nasze placki wyszły idealnie?

Co zrobić, aby placki ziemniaczane nie nasiąkały tłuszczem?

Smażenie placków ziemniaczanych - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie placków ziemniaczanych - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli nie chcesz, aby twoja potrawa ociekała tłuszczem, wystarczy, że dodasz do masy ziemniaczanej niewielką ilość oleju. W takim wypadku możesz pominąć ten składnik podczas smażenia placków. Niektórzy podobnie przygotowują naleśniki. Dzięki temu potrawa wychodzi idealnie.

Jeśli nie dodajemy tłuszczu do masy - w takiej sytuacji wrzucamy placki na dobrze rozgrzany olej. Potrawa również nie powinna być zbyt długo smażona. Poza tym, po usmażeniu polecamy wykładać gotowe placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób usuniemy z nich nadmiar tłuszczu.

Oprócz tego nie polecamy smażyć potrawy na starej, porysowanej patelni. W takiej sytuacji warto wybrać się do sklepu i kupić dobrej jakości naczynie. Najlepiej sprawdzi się tutaj patelnia z nieprzywierającą powłoką.

Gotowe placki ziemniaczane wspaniale smakują na ciepło z dodatkiem śmietany, czy sosu grzybowego. Poza tym danie idealnie współgrają w towarzystwie wędzonego łososia. Niektórzy serwują placki posypane cukrem. W związku z tym potrawa ta świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na deser. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować placek ziemniaczany z indykiem krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także