PrzepisPlacki ziemniaczane smaczne jak nigdy. Wystarczy dodać te dwa składniki

Placki ziemniaczane smaczne jak nigdy. Wystarczy dodać te dwa składniki

Placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva
Placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva
11.01.2023 17:38

Jesteśmy wielkimi fanami wszelkiego rodzaju placków. Lubimy też innowacje w przepisach, a tak dobrej, jaką za chwilę ci zaprezentujemy, dawno już nie widzieliśmy. Nie pozostało nam nic, jak spróbować i... jesteśmy wniebowzięci. Zobacz przepis na placki ziemniaczane ze składnikami, których na pewno się nie spodziewasz.

Placki ziemniaczane to, naszym zdaniem, danie idealne. Po pierwsze, można je jeść o każdej porze dnia, bo doskonale sprawdzą się zarówno jako śniadanie i kolacja, co nawet jako element dania obiadowego.

Po drugie, są idealnym "podkładem" do różnego rodzaju urozmaiceń. To znaczy, że pasuje do nich niemal wszystko: od wytrawnych dodatków w stylu placka po węgiersku, aż po słodkości, poczynając na cukrze pudrze, a na żurawinie czy nawet czekoladzie kończąc.

Placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva
Placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Dziś przedstawimy ci przepis na placki ziemniaczane ze składnikami, które raczej dodałabyś do... zapiekanki. Nie daj się zwieść pozorom - wychodzą naprawdę pyszne.

Placki ziemniaczane z szynką i serem

Składniki:

  • 300 g ziemniaków typu C lub B
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżka mąki pszennej (typ 400 lub 500)
  • 1 jajko
  • 100 g twardego sera żółtego np. parmezanu
  • 70 g ulubionej szynki
  • kilka łyżek śmietany
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
Placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva
Placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj i obierz. Następnie zetrzyj je na małych oczkach tarki, chwilę odczekaj i odlej zebrany w masie nadmiar wody. Uważaj jednak, by nie pozbyć się za dużej ilości skrobi ziemniaczanej. Jeśli zależy ci na maksymalnej puszystości placków, odlej wodę z ziemniaków do oddzielnego naczynia, a po kilku minutach zbierz osadzoną na dnie skrobie i dodaj ją z powrotem do masy.

Cebulę obierz i również zetrzyj na małych oczkach tarki.

Starte ziemniaki połącz z jajkiem, cebulą, mąką, drobno posiekanym szczypiorkiem. Do masy dodaj jeszcze pokrojoną w kostkę szynkę i starty ser żółty. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Placki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Pamiętaj, by nie nakładać ich na zimny tłuszcz - zaczną go wtedy ,,pić". Po smażeniu odsącz placki i podawaj ze śmietaną. Smacznego!

Być może zainteresuje cię inny przepis na turbo ciekawą przekąskę. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także