PrzepisPlacki ziemniaczane Anny Lewandowskiej kryją sekret. Jest nim wyjątkowy składnik

Placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej kryją sekret. Jest nim wyjątkowy składnik

canva.com
canva.com
Agnieszka
09.06.2022 14:28

Placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej to niebywały rarytas. Z całą pewnością warto choć raz przetestować jej recepturę. Dodatek jednego, niespodziewanego składnika nadaje potrawie rewelacyjnego smaku!

Niespodziewany składnik placków ziemniaczanych

Obraz

Placki ziemniaczane to proste, znane danie. Jak sama nazwa wskazuje głównym składnikiem tej potrawy jest ziemniak. Okazuje się, że smak placków można w łatwy sposób wzbogacić poprzez dodanie jednego, pysznego warzywa. Tym warzywem jest dynia! Składnik ten sprawi, że nasze placki ziemniaczane będą rozpływać się w ustach!

Anna Lewandowska to znana trenerka personalna, która promuje sport i zdrowy tryb życia. Niedawno podzieliła się fantastycznym przepisem na placki ziemniaczane z dynią. Placki ziemniaczane w tej wersji są niezwykle delikatne, soczyste, a zarazem nie tracą chrupkości, którą tak uwielbiamy. 

Placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej - przepis

Placki - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Placki - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • pół cebuli
  • jedno jajko
  • 250 g dyni
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu

Sposób wykonania placków:

  1. Obierz ziemniaki oraz dynię. Następnie zetrzyj warzywa na tarce o małych oczkach bezpośrednio do miski. Starte warzywa odstaw na około 5 minut. Po tym czasie odlej nadmiar płynu z masy.
  2. W kolejnym etapie obierz cebulę i posiekaj ją na drobne kawałeczki. Tak przygotowaną cebulę połącz z masą ziemniaczano - dyniową. Następnie dodaj do niej również jajko, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  3. Rozgrzej olej roślinny bądź masło klarowane na patelni. Następnie powoli nakładaj po jednej dużej łyżce masy na gorącą patelnię. Rozprowadź ją na kształt cienkiego placka.
  4. Placki smaż na średnim ogniu, z każdej strony przez 3 minuty. Każda strona placka powinna być dokładnie wysmażona na piękny, złoty kolor.
  5. Usmażone placki odkładaj bezpośrednio na talerz pokryty ręcznikiem papierowym. W ten sposób usuniesz nadmiar tłuszczu z potrawy.

Placki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem śmietanki, bądź posypane cukrem. Stanowią również świetny dodatek do mięs.

Jeśli jednak wolisz przygotować placki ziemniaczane w lekkostrawnej i mniej kalorycznej wersji - gorąco polecamy nasz przepis na przepyszne placki ziemniaczane z piekarnika. Danie to idealnie sprawdzi się również z dodatkiem dyni!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także