Placki ziemniaczane Karola Okrasy zadziwiają recepturą, zamiast mąki zawierają niezwykły dodatek

Najlepsze placki ziemniaczane według Karola Okrasy - Pyszności; Foto: instagram.com/karol.okrasa; Canva.com

Macie ochotę na placki ziemniaczane w nieco innej odsłonie? Wypróbujcie pyszny przepis na tę potrawę według Karola Okrasy. Dzięki dodatkowi ugotowanych ziemniaków i sera, placki zaskakują wyjątkowym smakiem oraz idealną konsystencją!

Popularna potrawa z ziemniaków

placki ziemniaczane Karola Okrasy

placki ziemniaczane Karola Okrasy – Pyszności; Foto: Canva.com

Tradycyjne placki ziemniaczane zazwyczaj wykonujemy na bazie surowych startych ziemniaków. Następnie łączymy je z jajkiem, cebulą, niewielką ilością mąki i solą. Niekiedy dodaje się do nich również majeranek. Potrawa ta świetnie sprawdza się zarówno na słono, jak i na słodko.

Karol Okrasa podzielił się fantastycznym przepisem na to popularne danie. Wykonuje je na bazie ugotowanych ziemniaków oraz z dodatkiem żółtego sera. Okazuje się, że placki te są przepyszne! Dodatkowo wyróżniają się rewelacyjną konsystencją. Karola Okrasa podaje je z lawendową konfiturą oraz wędzoną sielawą. Potrawa równie dobrze smakuje z wędzonym łososiem, czy z kwaśną śmietaną.

Placki ziemniaczane Karola Okrasy

placki ziemniaczane Karola Okrasy

placki ziemniaczane Karola Okrasy – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 100 g żółtego sera
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób wykonania:

  1. Ugotuj ziemniaki. Następnie odstaw je do ostygnięcia. W kolejnym kroku zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Zetrzyj 100 gramów sera, tak jak ziemniaki, na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki i ser połącz ze sobą. Dodaj jedno jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Powinna powstać jednolita masa.
  3. Rozgrzej olej na patelni. Łyżką nakładaj na nią ziemniaczano – serową masę. Placki powinny być dosyć duże, o około 1,5 cm grubości. Smaż je z obu stron. Gotowe placki odznaczają się pięknym, złotym kolorem.

Placki ziemniaczane świetnie smakują z dodatkiem lawendowej konfitury ze słonecznikiem według Karola Okrasy. Ażeby ją zrobić, potrzebujesz około 100 ml syropu lawendowego, 1 cebulę, 3 – 4 łodyżki z kwiatkami lawendy, 100 g uprażonego słonecznika oraz 2 – 3 łyżki octu jabłkowego.

Sposób przygotowania lawendowej konfitury ze słonecznikiem:

Cebulę pokrój w piórka i gotuj kilka minut w syropie lawendowym. Dodaj ocet. Następnie odstaw całość do ostudzenia. W kolejnym kroku cebulę w syropie połącz z kwiatkami lawendy oraz uprażonym słonecznikiem.

Placki serwujemy z dodatkiem lawendowej konfitury, kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany i kawałkami wędzonej sielawy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować placki ziemniaczane z piekarnika krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×