Do placków z gotowanych ziemniaków dodaj ten składnik. Staną się puszyste niczym puch

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków - Pyszności; Foto Canva.com

Placki ziemniaczane należą do kategorii ulubionych polskich dań. Przygotowujemy je na różne sposoby – na słodko lub wytrawnie. Jednak możemy Was zapewnić, że placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków będą najlepszym rozwiązaniem.

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków – wyjątkowy smak i tradycyjna receptura

Każdy, kto lubi placki ziemniaczane, zdaje sobie sprawę z faktu, że to popularne polskie danie przygotowujemy na bazie surowych tartych ziemniaków. Dlaczego by więc nie zmienić tej receptury i użyć tu gotowanych ziemniaków? Efekt? Na pewno Cię zaskoczy. Jest to idealna opcja dla osób, które nie chcą marnować żywności. Bo na pewno, w wielu polskich domach, zostaje dużo ziemniaków po obiedzie. Wykorzystaj je w ten sposób, dodaj odrobinę kefiru i usmaż placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków.

Kremowe puree ziemniaczane

Kremowe puree ziemniaczane – Pyszności; Foto materiał z filmu na kanale YouTube
Monika Breedijk Baranek

Jak przygotować placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków?

To bardzo proste! Wystarczy parę chwil, aby stworzyć kulinarne arcydzieło. Wykorzystanie kefiru sprawi, że nasze placki będą delikatne i puszyste. A smak? Tego trzeba spróbować!

Składniki:

  • szklanka kefiru
  • jajko
  • 3 szklanki mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki oleju
  • olej do smażenia
  • gotowane i utłuczone ziemniaki.

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków to pomysł na naprawdę smaczny obiad. Kefir wlewamy do miski, dodajemy sól i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut. Następnie należy dodać jajko, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Kolejny krok to dodanie przesianej mąki. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy na około 15 minut. Po tym czasie dzielimy je na małe kawałki i wyrabiamy placki o grubości około 7 mm. Na każdym placku umieszczamy utłuczone ziemniaki.

Idealnie chrupiące placki ziemniaczane – Pyszności; foto: Canva

Zawijamy je i przystępujemy do smażenia. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni i smażymy z dwóch stron, do uzyskania złotego koloru. Nasze placki ziemniaczane są już gotowe. Można je podać według uznania – np. z innymi wspaniałymi dodatkami, które chętnie wykorzystujemy do tradycyjnych placków ziemniaczanych. Wszystko powinno się idealnie komponować. Smacznego!

A co powiesz na pierś z kurczaka w boczku z sosem BBQ i cheddarem? Przepis na to danie znajdziesz na naszym kanale YouTube:

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×