PrzepisWrzuć całą puszkę do ciasta na placki ziemniaczane. Żaden inny dodatek nie będzie już potrzebny

Wrzuć całą puszkę do ciasta na placki ziemniaczane. Żaden inny dodatek nie będzie już potrzebny

Wrzuć całą puszkę do ciasta na placki ziemniaczane. Żaden inny dodatek nie będzie już potrzebny
15.12.2022 09:09

Nie ulega żadnej wątpliwości, że placki ziemniaczane stanowią pewnego rodzaju wyróżnik, gdy mówimy o daniach kuchni polskiej. Podajemy je w różnej formie, z rozmaitymi dodatkami. Jednak placki ziemniaczane z tuńczykiem to kulinarne arcydzieło. Otrzymasz w ten sposób pełnowartościowe danie.

Placki ziemniaczane z tuńczykiem - popularne danie w nietypowym wydaniu

Smażąc placki ziemniaczane, dokładamy wszelkich starań, by były one możliwie jak najlepsze. Dlatego też nie powinno nikogo dziwić, że coraz częściej pojawiają się również alternatywne sposoby przygotowania tego dania. Jeśli chcesz uzyskać pełnowartościowe danie, to wystarczy, że przygotujesz placki ziemniaczane z tuńczykiem. Ten rybny przysmak zawiera w sobie dużą ilość białka, które jest potrzebne do zbilansowania posiłku. Takie połączenie smakuje rewelacyjnie. Placki są bardziej sycące i przypadną do gustu każdemu miłośnikowi tego dania.

Placki ziemniaczane bez blendera i tarki - Pyszności; foto: Canva
Placki ziemniaczane bez blendera i tarki - Pyszności; foto: Canva

Jak przygotować placki ziemniaczane z tuńczykiem?

Nasze pełnowartościowe danie można usmażyć na obiad i na każdą okazję. Placki naprawdę fajnie smakują. Przekonajcie się o tym osobiście i poznajcie ten nietypowy przepis.

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 5 ziemniaków
  • cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek pietruszki.

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z tuńczykiem to pomysł na danie na każdą okazję. Rozpoczynamy od obrania ziemniaków i starcia ich na tarce o drobnych oczkach. Następnie należy je odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Kolejny krok to odsączenie tuńczyka z zalewy i posiekanie na drobno cebulę i pietruszkę. Do miski z ziemniakami należy przełożyć tuńczyka, jajka, pietruszkę, cebulę, mąkę, czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto ricjacynophoto.com / AdobeStock, CC0
Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto ricjacynophoto.com / AdobeStock, CC0

Czas na smażenie placków ziemniaczanych. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Łyżką nabieramy masę i formujemy placki. Smażymy na rumiano, z obu stron, przez kilka minut. Placki podajemy z surówką i ulubionym sosem. Nasze placki ziemniaczane są już gotowe. Smacznego!

A co powiesz na buraczaną roladę ze śledziami i serkiem śmietankowym? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także