Wirtualna Polska

Bułeczki warkocze z orzechami pekan, cynamonem i syropem klonowym

Bułeczki warkocze z orzechami pekan, cynamonem i syropem klonowym

Przepis na proste i pyszne bułeczki – warkocze z orzechami pekan, syropem klonowym i cynamonem. Jak je zrobić? Sprawdzą się idealnie na podwieczorek lub drugie śniadanie, a zapach podczas pieczenia wypełni cały dom.

Wirtualna Polska

Bułeczki warkocze z orzechami na deser i śniadanie

Moja babcia była mistrzynią wypieków. W każdą sobotę dom wypełniał się zapachem ciasta, a wszyscy kręcili się wokół kuchni w oczekiwaniu na sygnał do jedzenia. W swoim domu staram się kontynuować takie tradycje, bo to one budują wspomnienia i tworzą ciepło domowego ogniska. Jednym z patentów na pyszny deser są maślane warkocze. Wzbogaciłam je o chrupiące orzechy pekan, aromatyczny cynamon i słodki syrop klonowy. Jak zrobić bułeczki warkocze z orzechami pekan, cynamonem i syropem klonowym?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

W przygotowaniu pomógł dziś robot kuchenny marki Philips

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Maślane warkocze – składniki

Masło cynamonowe:

  • 60 g masła-miękkiego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szkl. syropu klonowego
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Ciasto:

  • 320 g mąki tortowej
  • 125 ml mleka-ciepłego
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 80 ml soku pomarańczowego
  • 1 jajko
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Dodatkowo:

  • 1/2 szkl. orzechów pekan-posiekanych
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. mleka
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przepis na maślane warkocze z orzechami

Zacznij od przygotowania pysznej masy. W robocie kuchennym umieść orzechy pekan i zmiel je. Do miseczki przełóż miękkie masło, dodaj syrop klonowy, cynamon, mielony kardamon i całość dokładnie wymieszaj.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Następnie przejdź do przygotowania ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną tortową. Dodaj do niej jajko, miękkie masło, sok pomarańczowy (wybierz taki bez miąższu) i szczyptę soli. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw naczynie z rozczynem w ciepłe miejsce na 15 minut, aż drożdże przynajmniej podwoją swoją objętość. Przygotowany rozczyn dodaj do mąki i całość dokładnie wymieszaj lub wyrób rękami. Odstaw ciasto do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką na ok. 1 godzinę.

Maślane warkocze – zawijanie i pieczenie

Wyrośnięte ciasto przełóż na kuchenny blat i rozwałkuj. Na 2/3 ciasta rozsmaruj nadzienie maślane i złóż ciasto.

 

Tak złożone ciasto pokrój na szerokie paski. Każdy pasek podziel na trzy części, nie rozcinając ich do samego końca i zapleć jak chałkę. Posyp posiekanymi orzechami. Zawiń w koszyczek, łącząc ze sobą dwa końce.

Bułeczki warkocze z orzechami pekan, cynamonem i syropem klonowym. Pieczenie i serwowanie

Zawinięte bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wstaw do pieczenia. Podawaj, gdy przestygną. Świetnie smakują do popołudniowej kawy lub szklanki mleka. Smacznego!

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×