Bułeczki warkocze z orzechami pekan, cynamonem i syropem klonowym

Przepis na proste i pyszne bułeczki – warkocze z orzechami pekan, syropem klonowym i cynamonem. Jak je zrobić? Sprawdzą się idealnie na podwieczorek lub drugie śniadanie, a zapach podczas pieczenia wypełni cały dom.

Bułeczki warkocze z orzechami na deser i śniadanie

Moja babcia była mistrzynią wypieków. W każdą sobotę dom wypełniał się zapachem ciasta, a wszyscy kręcili się wokół kuchni w oczekiwaniu na sygnał do jedzenia. W swoim domu staram się kontynuować takie tradycje, bo to one budują wspomnienia i tworzą ciepło domowego ogniska. Jednym z patentów na pyszny deser są maślane warkocze. Wzbogaciłam je o chrupiące orzechy pekan, aromatyczny cynamon i słodki syrop klonowy. Jak zrobić bułeczki warkocze z orzechami pekan, cynamonem i syropem klonowym?

W przygotowaniu pomógł dziś robot kuchenny marki Philips

Maślane warkocze – składniki

Masło cynamonowe:

  • 60 g masła-miękkiego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szkl. syropu klonowego

Ciasto:

  • 320 g mąki tortowej
  • 125 ml mleka-ciepłego
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 80 ml soku pomarańczowego
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 1/2 szkl. orzechów pekan-posiekanych
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. mleka

Przepis na maślane warkocze z orzechami

Zacznij od przygotowania pysznej masy. W robocie kuchennym umieść orzechy pekan i zmiel je. Do miseczki przełóż miękkie masło, dodaj syrop klonowy, cynamon, mielony kardamon i całość dokładnie wymieszaj.

Następnie przejdź do przygotowania ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną tortową. Dodaj do niej jajko, miękkie masło, sok pomarańczowy (wybierz taki bez miąższu) i szczyptę soli. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw naczynie z rozczynem w ciepłe miejsce na 15 minut, aż drożdże przynajmniej podwoją swoją objętość. Przygotowany rozczyn dodaj do mąki i całość dokładnie wymieszaj lub wyrób rękami. Odstaw ciasto do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką na ok. 1 godzinę.

Maślane warkocze – zawijanie i pieczenie

Wyrośnięte ciasto przełóż na kuchenny blat i rozwałkuj. Na 2/3 ciasta rozsmaruj nadzienie maślane i złóż ciasto.

 

Tak złożone ciasto pokrój na szerokie paski. Każdy pasek podziel na trzy części, nie rozcinając ich do samego końca i zapleć jak chałkę. Posyp posiekanymi orzechami. Zawiń w koszyczek, łącząc ze sobą dwa końce.

Bułeczki warkocze z orzechami pekan, cynamonem i syropem klonowym. Pieczenie i serwowanie

Zawinięte bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wstaw do pieczenia. Podawaj, gdy przestygną. Świetnie smakują do popołudniowej kawy lub szklanki mleka. Smacznego!

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×