Porady8 produktów, których nigdy nie powinieneś podgrzewać w mikrofali. Skutki mogą być opłakane!

8 produktów, których nigdy nie powinieneś podgrzewać w mikrofali. Skutki mogą być opłakane!

8 produktów, których nigdy nie powinieneś podgrzewać w mikrofali. Skutki mogą być opłakane!
Ewa
16.10.2020 11:59

Chociaż kuchenka mikrofalowa może być naprawdę pomocnym narzędziem, to nie wszystko można bez problemu do niej włożyć. Zobacz, czego powinieneś unikać!

#1 Jajko na twardo

Jeśli ugotowałeś jajka na twardo i przyjdzie Ci do głowy pomysł, żeby podgrzać je w mikrofalówce- nie rób tego. Podczas podgrzewania jajka na twardo w kuchence mikrofalowej z cząsteczek wody powstaje para, co powoduje wzrost ciśnienia. Ponieważ jajka mają cienką błonę i skorupkę, nie są w stanie utrzymać całego ciśnienia, co może doprowadzić do bardzo gorącej eksplozji w kuchence mikrofalowej, na talerzu, a nawet podczas gryzienia!

Obraz

#2 Marchewki

Obrane i umyte nie stanowią problemu. Jeśli marchewki nie są odpowiednio umyte i mają pozostałości brudu, mogą powodować iskry w kuchence mikrofalowej. Wyładowanie może spowodować poważne uszkodzenie kuchenki mikrofalowej

Obraz

#3 Parówki

A w zasadzie to po prostu każde mocno przetworzone mięso.Po pierwsze, często napakowane dużą ilości soli i konserwantów, więc lepiej ogólnie ograniczyć ich spożycie. Po drugie, wysoka temperatura im nie służy i niedopilnowane lubią wybuchać :)

Obraz

#4 Jedzenie dla dzieci

Podgrzewa się bardzo nierównomiernie, przez co jego temperatura może być niemiłą niespodzianką. Lepiej przełożyć zawartość słoiczka do garnka.

Obraz

#5 Papryczka chilli

Papryczki chili, szczególnie te bardzo ostre, zawierają duże ilości kapsaicyny, która może być bardzo łatwopalna. Kiedy kapsaicyna zostanie wystawiona na działanie fal elektromagnetycznych w kuchence mikrofalowej, zaczyna dymić i może być podatna na zapalenie!. Ogień i dym uwalniane z kuchenki mikrofalowej mogą powodować podrażnienie skóry i uczucie pieczenia.

When peeling spicy chile, protect your hands with a thin layer of solid fat or wear rubber gloves. Keep your hands away from your eyes while working with chile. The blistered skin will pull off the chile flesh with a gentle tug and an occasional rinse with water. (NMSU photo by Adriana M. Chavez) AUG16
When peeling spicy chile, protect your hands with a thin layer of solid fat or wear rubber gloves. Keep your hands away from your eyes while working with chile. The blistered skin will pull off the chile flesh with a gentle tug and an occasional rinse with water. (NMSU photo by Adriana M. Chavez) AUG16

#6 Kurczak

Tak, są osoby, które próbują ugotować kurczaka w mikrofalówce. Lepiej to powiemy: nie róbcie tego! Kiedy gotujesz kawałek surowego kurczaka w kuchence mikrofalowej, szanse na równomierne i dokładne ugotowanie są bardzo niewielkie, co stwarza potencjalne zagrożenie zakażenia bakteryjnego. To samo można powiedzieć o innych kawałkach surowego mięsa. Mięso najlepiej gotować dokładnie, na bezpośrednim ogniu, np. na patelni, grillu lub w piekarniku.

Obraz

#7 Pomidory i sos pomidorowy

Podobnie jak jajka na twardo, pomidory mogą powodować wybuchowy bałagan, gdy spędzają zbyt dużo czasu w kuchence mikrofalowej. Ze względu na wysoką zawartość wodyw świeżych pomidorach i w sosie do makaronu, wzrost ciśnienia powoduje, że bulgoczą, pozostawiając kuchenkę mikrofalową pokrytą czerwonymi odpryskami.

Obraz

#8 Grzyby

Podgrzewane w mikrofalówce grzyby mogą niekorzystanie wpłynąć na nasze trawienie i powodować z nim problemy. Podgrzewaj je w temperaturze do 70 stopniu Celsjusza.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także