PrzepisProste przepisyPojawia się w marketach. Warto zwrócić na nią uwagę, bo to zdrowy i pyszny drób

Pojawia się w marketach. Warto zwrócić na nią uwagę, bo to zdrowy i pyszny drób

Na święta chciałabyś przygotować coś szczególnego, danie, które zaskoczy bliskich, bo rzadko pojawia się na stołach... W takiej sytuacji warto postawić na perliczkę. Ten rodzaj drobiu jest wyjątkowo smaczny i delikatny.

Ten drób świetnie nadaje się na uroczyste okazje
Ten drób świetnie nadaje się na uroczyste okazje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mięso perliczki, choć ostatnio było nieco zapomniane w polskiej kuchni, zaczyna zyskiwać na popularności. To zdrowa i smaczna alternatywa dla kurczaka. Perliczki pojawiają się w marketach i dyskontach, warto się nimi zainteresować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne szaszłyki z kurczakiem i cukinią

Perliczka to zdrowa alternatywa

Perliczka, choć jest mniej popularna niż kurczak czy indyk, ma wiele zalet, które czynią ją doskonałym wyborem dla wszystkich dbających o zdrowie. Według badań, mięso perliczki zawiera mniej tłuszczu niż kurczak, co czyni je idealnym dla osób na diecie niskotłuszczowej. Jest również doskonałym źródłem białka wysokiej jakości, które jest bardzo ważne w diecie.

Co więcej, mięso perliczek jest bogate w witaminy i minerały. Nie brakuje w nim potasu, magnezu czy witamin z grupy B, które wspierają organizm. Poprawiają metabolizm, a także funkcjonowanie układu nerwowego. Perliczka to także cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają funkcjonowanie serca i zapobiegają chorobom układu krążenia.

Ma wiele walorów kulinarnych

Perliczka wraca do łask nie tylko ze względu na swoje właściwości zdrowotne, ale również smakowe. Mięso z perliczki jest wyjątkowo soczyste i aromatyczne, z subtelną nutą dziczyzny, którą można łatwo połączyć z różnorodnymi składnikami. Popularne są dania z perliczki pieczonej z żurawiną i jabłkiem lub duszonej z leśnymi grzybami i ziołami, bo świetnie pasują do tego delikatnego mięsa.

Eksperci żywieniowi często podkreślają, że perliczki są wyjątkowo wartościowe pod względem odżywczym. To jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa.

Pieczona perliczka

Składniki:

  • 1 perliczka patroszona,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek do smaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju,
  • kilka plastrów surowego boczku, opcjonalnie
  • 1 jabłko,
  • garść żurawiny,
  • gałązka rozmarynu,
  • pół szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu.

Sposób przygotowania:

  1. Perliczkę umyj, a potem osusz. Natrzyj mięso przyprawami i oliwą zarówno od zewnątrz jak i wewnątrz. Możesz odstawić do zamarynowania na kilka godzin.
  2. Tak przygotowaną perliczkę owiń plasterkami boczku i ułóż w naczyniu żaroodpornym z przykryciem.
  3. Jabłko pokrój na grubsze plastry, pozbaw je gniazd nasiennych. Ułóż je wokół perliczki razem z żurawiną. Polej całość winem lub bulionem i przykryj pokrywką.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę.
  5. Potem polej mięso powstałym sosem, zdejmij pokrywkę, dołóż rozmaryn i piecz jeszcze pół godziny.

Wybrane dla Ciebie