Pojawia się w marketach. Warto zwrócić na nią uwagę, bo to zdrowy i pyszny drób
Na święta chciałabyś przygotować coś szczególnego, danie, które zaskoczy bliskich, bo rzadko pojawia się na stołach... W takiej sytuacji warto postawić na perliczkę. Ten rodzaj drobiu jest wyjątkowo smaczny i delikatny.
Mięso perliczki, choć ostatnio było nieco zapomniane w polskiej kuchni, zaczyna zyskiwać na popularności. To zdrowa i smaczna alternatywa dla kurczaka. Perliczki pojawiają się w marketach i dyskontach, warto się nimi zainteresować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepyszne szaszłyki z kurczakiem i cukinią
Perliczka to zdrowa alternatywa
Perliczka, choć jest mniej popularna niż kurczak czy indyk, ma wiele zalet, które czynią ją doskonałym wyborem dla wszystkich dbających o zdrowie. Według badań, mięso perliczki zawiera mniej tłuszczu niż kurczak, co czyni je idealnym dla osób na diecie niskotłuszczowej. Jest również doskonałym źródłem białka wysokiej jakości, które jest bardzo ważne w diecie.
Co więcej, mięso perliczek jest bogate w witaminy i minerały. Nie brakuje w nim potasu, magnezu czy witamin z grupy B, które wspierają organizm. Poprawiają metabolizm, a także funkcjonowanie układu nerwowego. Perliczka to także cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają funkcjonowanie serca i zapobiegają chorobom układu krążenia.
Ma wiele walorów kulinarnych
Perliczka wraca do łask nie tylko ze względu na swoje właściwości zdrowotne, ale również smakowe. Mięso z perliczki jest wyjątkowo soczyste i aromatyczne, z subtelną nutą dziczyzny, którą można łatwo połączyć z różnorodnymi składnikami. Popularne są dania z perliczki pieczonej z żurawiną i jabłkiem lub duszonej z leśnymi grzybami i ziołami, bo świetnie pasują do tego delikatnego mięsa.
Eksperci żywieniowi często podkreślają, że perliczki są wyjątkowo wartościowe pod względem odżywczym. To jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa.
Pieczona perliczka
Składniki:
- 1 perliczka patroszona,
- sól i pieprz do smaku,
- majeranek do smaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki oliwy lub oleju,
- kilka plastrów surowego boczku, opcjonalnie
- 1 jabłko,
- garść żurawiny,
- gałązka rozmarynu,
- pół szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu.
Sposób przygotowania:
- Perliczkę umyj, a potem osusz. Natrzyj mięso przyprawami i oliwą zarówno od zewnątrz jak i wewnątrz. Możesz odstawić do zamarynowania na kilka godzin.
- Tak przygotowaną perliczkę owiń plasterkami boczku i ułóż w naczyniu żaroodpornym z przykryciem.
- Jabłko pokrój na grubsze plastry, pozbaw je gniazd nasiennych. Ułóż je wokół perliczki razem z żurawiną. Polej całość winem lub bulionem i przykryj pokrywką.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę.
- Potem polej mięso powstałym sosem, zdejmij pokrywkę, dołóż rozmaryn i piecz jeszcze pół godziny.