NewsyPokazał, jak zrobić pyszny rosół na kaca. "Tak smaczny, że przyjmie się na pewno"

Pokazał, jak zrobić pyszny rosół na kaca. "Tak smaczny, że przyjmie się na pewno"

Przepis na rosół. Fot. Pixabay, TikTok/Zabójczo Pyszne
Przepis na rosół. Fot. Pixabay, TikTok/Zabójczo Pyszne
28.05.2023 20:40, aktualizacja: 28.05.2023 22:55

Rosół to obłędnie pyszna tradycyjna polska zupa. Najczęściej gości na naszych stołach podczas niedzielnego obiadu. Jest doskonałą bazą do wielu innych dań i według niektórych jest świetnym lekiem na kaca. Jak zatem zrobić pyszny rosół na kaca? Podpowiadamy.

Świeży rosół po udanej imprezie to coś, za co wielu dałoby się pokroić. Doskonały rosół na kaca wymaga jednak użycia jak najlepszych składników i włożenia wiele serca w gotowanie. Tiktoker na profilu o nazwie "Zabójczo Pyszne" podzielił się przepisem, który zdecydowanie warto zapisać na sytuacje awaryjne.

Rosół na kaca - przepis. Nie zgub go, bo nie wiesz, kiedy może się przydać

Zabójczo Pyszne podzielił się na TikToku przepisem na rosół.

- Rosół to najłatwiejsza i najtrudniejsza zupa równocześnie. W każdym domu pojawia się na stole i w każdym smakuje trochę inaczej. Do tego jest idealną bazą do innych potraw i wspaniałym lekarstwem na choroby i naprawdę ciężkiego kaca (potwierdzone badaniami) - zażartował.

Jak zatem przygotować rosół, by smakował obłędnie dobrze? Lista składników nie należy do najkrótszych, ale zdecydowanie warto.

Składniki:

  • 600 g szpondra wołowego,
  • 1200 g porcji rosołowej z kurczaka,
  • 5 marchewek,
  • 4 pietruszki,
  • 1 duży seler,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku w łupinie,
  • 3 ziela angielskie,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 solidna garść suszonego lubczyku lub 2 łyżeczki lubczyku z paczki,
  • 1 pęczek natki pietruszki.

Przepis na rosół. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia żaroodpornego wkładamy marchewkę, selera, pietruszkę, a także pokrojoną w piórka cebulę. Pieczemy w 200 stopniach na termoobiegu przez 45 minut.
  2. Do garnka wkładamy szponder wołowy i porcje rosołowe oraz zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu. Zbieramy szum i dodajemy do garnka upieczone warzywa.
  3. Do garnka dodajemy również pora, natkę pietruszki, czosnek w łupinach, liść laurowy, ziele angielskie i różnokolorowy pieprz w ziarnach. Do garnka wrzucamy też lubczyk i wsypujemy sól.
  4. Dolewamy zimnej wody, by wszystkie składniki zostały przykryte i przykrywamy je pokrywką.
  5. Jeśli dodaliśmy wołowiny, gotujemy wywar przez około cztery godziny. Następnie doprawiamy i podajemy z makaronem oraz natką pietruszki i marchewką z rosołu. Smacznego!
Przepis na rosół. Fot. Pexels
Przepis na rosół. Fot. Pexels
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także