PrzepisBoski obiad od Magdy Gessler z 5 składników. Polędwiczki z kurkami to prawdziwy hit lata

Boski obiad od Magdy Gessler z 5 składników. Polędwiczki z kurkami to prawdziwy hit lata

Boski obiad od Magdy Gessler z 5 składników. Polędwiczki z kurkami to prawdziwy hit lata
Paulina
27.07.2022 12:31, aktualizacja: 18.03.2024 13:22

Kurki, kto z nas ich nie lubi? To wyjątkowo aromatyczny i smaczny grzyb. W konsekwencji często dodajemy go do różnych dań. Sezon na nie trwa od początku lata do jesieni. Te pyszne sezonowe grzyby idealnie komponują się z mięsem wieprzowym. Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym według Magdy Gessler to obłędne danie, które posmakuje każdemu. Oto potrzebne składniki i dokładny przepis.

Składniki:

        
  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 300g kurek
  • 150 ml śmietany
Obraz

Polędwiczki w sosie kurkowym krok po kroku:

Mięso umyć i polędwiczki oprószyć solą oraz pieprzem. Masło rozgrzać na patelni, dodać polędwiczki i obsmażyć tak by były rumiane. Następnie zdejmij je z patelni, przełóż na blachę, okryj zmoczonym pergaminem lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C na 20 minut. Na patelni umieść przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek oraz kurki. Całość smaż, aż grzyby zmaleją i odparuje z nich woda. Następnie dodaj śmietanę i duś około 4-6 minut. Dopraw solą i pieprzem całe farsz z patelni do smaku. Polędwiczki wyjmij z pieca, pokrój w poprzek włókien po skosie. Dodaj je do sosu i podgrzej przez około 2-4 minuty. Podawaj wszystko z ziemniakami purée lub kluskami śląskimi.

Obraz

Jak kupić świeżą polędwiczkę?

Polacy uwielbiają wieprzowinę. Zazwyczaj korzystamy ze schabu, szynki, polędwiczki czy łopatki. Natomiast najzdrowszą częścią jest polędwiczka. Najlepiej po jej zakup wybrać się do zaufanego sklepu z mięsem. Nie zawsze mamy taką możliwość dlatego przy zakupie mięsa wieprzowego powinniśmy również pamiętać o najważniejszych wyróżnikach jakości, czyli: kolorze, zapachu, ilości tłuszczu i ścięgien, jędrności i wilgotnościŚwieża polędwiczka charakteryzuje się jasnoróżową barwą. Taki kolor mówi nam, że mięso jest z młodej świni. Ważne jest to, żeby jeden kawałek mięsa miał taki sam kolor na całej powierzchni. Odcień żółty i brązowy mogą sugerować, że mięso jest nieświeże. Co więcej, im mięso gorszej jakości, tym więcej tłuszczu i widocznych ścięgien.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak wykorzystać polędwiczkę w kuchni:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także