PrzepisPolej młode ziemniaki winem. Będziesz zachwycony efektem końcowym

Polej młode ziemniaki winem. Będziesz zachwycony efektem końcowym

Młode ziemniaki w winie- Pyszności, źródło Canva
Młode ziemniaki w winie- Pyszności, źródło Canva
Ewa
23.05.2023 16:14, aktualizacja: 23.05.2023 16:55

Proste i pyszne młode ziemniaki w białym winie z przyprawami, to pomysł na zaskakujący dodatek do obiadu. Ich smak jest nieziemski.

Przełom maja i czerwca to czas, kiedy na ryneczkach i w sklepach pojawiają się młode ziemniaczki. Na ten delikatny, słodkawy smak czekamy przez cały rok z prawdziwym utęsknieniem. Chociaż najczęściej sięgamy po koperek i masło, to w białym winie i przyprawach smakują jeszcze lepiej. Delikatna skórka sprawia, że nie musisz ich obierać, więc przygotowanie jest proste i nie zajmie za dużo czasu.

Młode ziemniaki- Pyszności; źródło: Adobe
Młode ziemniaki- Pyszności; źródło: Adobe

Młode ziemniaki pieczone w winie

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków średniej wielkości
  • 200 ml białego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 50 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i przekrój na cztery części.
  2. Wkładam do patelni z grubym dnem lub rondelka i wlewam wino. Dorzucam posiekany czosnek i liście laurowe.
  3. Wlewam wino, przykrywam całość pokrywką i duszę na średnim ogniu.
  4. Gdy wino się zagotuje, zmniejszam moc palnika i podgrzewam, aż całe wyparuje.
  5. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewam. Wrzucam na nią podsmażone ziemniaki (bez liści laurowych), dorzucam masło i podlewam olejem do smażenia.
  6. Smażę przez 10-15 minut, aż ziemniaki staną się złociste. Cały czas mieszam zawartość patelni, aby nic nie przywarło do dna.
Duszone młode ziemniaki w winie- Pyszności, źródło: pixabay
Duszone młode ziemniaki w winie- Pyszności, źródło: pixabay

O alkohol w tej potrawie nie musisz się martwić – podczas gotowania całkowicie znika, nadając jednak ziemniakom odpowiedni smak i aromat. Jest to danie kompletne, jednak jeśli chcesz, możesz przygotować do niego sos na bazie kwaśnej śmietany.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także